Gotland är ett av flera strategiskt viktiga områden i Sverige, och Försvarsmaktens återetablering på ön inleddes på allvar 2016. Den 1 januari 2018 återupprättades Gotlands regemente P 18, som det första nya regementet i Sverige i modern tid.

Det nya P 18 är etablerat i nordöstra hörnet av Tofta skjutfält, strax söder om Visby. Den första utbyggnadsetappen av infrastrukturen finns på plats men fortsatt utbyggnad kommer att pågå under många år. Under perioden 2023-2026 byggs kasern, militärrestaurang, lokaler för försvarshälsovården, ett logistikcenter med mera.

Parallellt med regementet byggs krigsförbandet Stridsgrupp Gotland upp. Stridsgruppen motsvarar en reducerad brigad och ska omfatta alla förmågor som krävs för att försvara Gotland mot en kvalificerad fiende. Utöver pansar- och hemvärnbataljonerna som finns här över tid omfattar det bland annat luftvärn, infanteri, artilleri, krigssjukvård, logistik och ledningsförmåga. Förbanden produceras både på Gotland och på fastlandet för att krigsplaceras och förrådsställas på ön.

Regementets uppgifter är bland annat att utveckla försvaret på Gotland samt att stärka totalförsvaret tillsammans med de civila försvarsmyndigheterna. P 18 har ansvar för att samordna och koordinera all militär verksamhet på ön. Gotlands regemente har uppdrag både som organisationsenhet och som militärregion.

Antalet befattningar ökar stadigt och är i början av 2024 ca 400. Regementets värnpliktsutbildning återupptogs 2002 och är under tillväxt. 2025 kommer 280 värnpliktiga att rycka in. 

Gotlands regemente - P 18
Fakta Gotlands regemente - P 18
  • Förkortning: P 18
  • Ort: Visby
  • Personal: 370
Så har vi räknat
Karta
På Facebook

Gilla Gotlands regemente på Facebook.

Till sidan

På Instagram

Följ Gotlands regemente på Instagram.

Till sidan