Metros läsarlag tränar som soldater

Under de senaste åren har det runt omkring i samhället blivit extremt populärt att bedriva fysisk träning som påminner om hur Försvarsmakten tränar sin militära personal. Träningen omfattar allt ifrån hinderbanor till att använda den egna kroppen som verktyg.

Armhävning på ett annorlunda sätt som dessutom tränar bålen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Lagen lärde sig snabbt, coachen Malin skymtas i bakgrunden. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Kjell Norman körde cirkelträning där den egna kroppen användes som verktyg. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Coachen Brian längst till vänster med sitt lag, han var nöjd med deras insatser. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Inget hinder är omöjligt när man hjälps åt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Vid vattenhinder lägger man handen på kamratens axel för att lättare kunna hålla ihop och ha kontroll på varandra. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Olika typer av extremare tävlingar har också ökat allmänhetens intresse, en av dem är tävlingen Tough Viking. Tävlingen består av en 15 kilometer lång hinderbana, där de tävlande kryper igenom hinder, ålar under taggtråd, tar sig över vattenhinder och en hel del annat. Man tävlar enskilt, i par eller som ett lag.

Tidningen Metros två läsarlag har förberett sig väl inför den stundande tävlingen, där deras två duktiga coacher Brian van den Brink och Malin Bengtsson har gjort sitt yttersta för att förbereda de två lagen på alla tänkbara sätt. För att få en försmak av hinderbanan, fick de möjligheten att komma till Försvarmakten och Amfibieregementet för ett litet träningspass. Brian berättar om deras laddning inför tävlingen.

Hur länge har ni tränat de båda lagen inför Tough Viking?

Vi hade första träffen innan sommaren, sedan fick de ett sommarprogram om fem veckor som de fick träna själva på under juli månad. Under augusti kör vi två gemensamma pass per vecka och sedan tränar alla minst 2-3 pass individuellt enligt ett program som de fått ifrån mig och Malin.

Hur har du som coach lagt upp träningen?

Jag har fokuserat på att stärka allas individuella svagheter och bibehållit de starka sidorna. Alla i laget har olika sporter och träningsintressen vilket gjorde utgångsläget lite lurigt. Vissa hade bra kondition, medan andra var bättre på styrkemoment. Det är en konditionsidrott i grunden även om det kräver bra funktionell styrka, så därför har vi kört 2-3 konditionspass per vecka. Vi har sedan kompletterat med två pass löpstyrka och allmän styrka. Den har bland annat omfattat mycket krypövningar, hopp, dragövningar typ chins och en hel del annat.

Har träningen varit tillräcklig, om inte vad skulle ni vilja lägga mer tid på?

Träningen har varit bra. Det som brister är möjligheten att träna på riktig bana, såsom vi fick göra hos er. De möjligheterna finns inte riktigt tillgängliga, vilket är synd. Det hade varit guld att träna de tekniska momenten på varje hinder mer i detalj. Vore kanske något för Försvarsmakten att gå in och sponsra en militär hinderbana i närheten av stan.

Tävlingsbanan består av ganska många hinder, vad har ni haft för möjligheter att träna olika hinder?

Vi har tränat en del på Polishögskolans hinderbana, men den är ändå inte jämförbar med the real deal.

Vågar du göra en gissning på hur det kommer att gå för era respektive lag i tävlingen?

Jag tror att bägge lagen kommer prestera riktigt bra. Mitt lag startade redan på en hög nivå när vi satte igång och den har bara höjts. Vi siktar högt i den totala lagtävlingen i Tough Viking, vilket innebär topp 20 för oss.

Vad anser du vara avgörande för ett lyckat lopp?

Bra och relevant träning, koll på hindren och helst möjligheten att träna på dem på förhand. Inte minst krävs ett jäklar anamma. Det krävs mod och beslutsamhet för att lyckas.

Vad fick du för intryck av träningspasset med Amfibieregementets personal?

Det var väldigt nyttigt att få gå tillbaks till hinderbanans rötter och se var den kommer ifrån. Det är lätt att glömma bort när man ser all flashig marknadsföring. En sak som vi tar med oss är just samarbetsbiten, hur viktigt det är att man är ett sammansvetsat lag som driver varandra framåt. Sedan var det helt fantastiska miljöer där ute på Berga, det kändes lyxigt att få komma och prova på livet på Amfibieregementet. Vi tackar för väldigt bra och trevligt bemötande, vi hade ett par som diskuterade att ta värvning.

Personalen som ansvarade för fyspasset var Andreas Berggren från Kustjägarnas idrottsförening, Kjell Norman och Anton Peters från andra amfibiebataljonen. Deras intryck av de båda lagen var att de var bra tränade, positiva, ödmjuka och inte minst att de hade en rejäl portion av vilja. De uppfattade också att coacherna hade gjort ett bra jobb med lagen.

Metros lag kommer självklart att möte tufft motstånd från tävlande både från Amfibieregementet och från andra förband.

Vi önskar de båda lagen lycka till i Tough Viking och de kommer med all säkerhet att nå målet att vara i topp 20. 

Söndag den 24 augusti finns det möjlighet att finslipa hinderbanetekniken.