Amfibieförbanden verkar där land möter hav och utgör en viktig länk mellan armé- och marinstridskrafterna. Med hjälp av små enheter, snabbgående båtar, minor, robotar och granatkastare utgör de Försvarsmaktens främsta resurs i försvaret av Sveriges många kustnära skärgårdsområden.

Soldater med hund patrullerar på skärgårds ö.
Soldater med hund patrullerar på skärgårds ö.
Hundförare och hund från 132:a säkerhetskompani sjö ute på patrull. Foto: Försvarsmakten

En del av marinen med uppgifter på land

Älvsborgs amfibieregemente är, tillsammans med Stockholms amfibieregemente, en del av marinen vars operationsområde utgörs av kustnära zoner, floddeltan, skärgård, inlopp, farleder och hamnar. Med förmågan att operera i och under vattenytan, på land och i luften en unik förmåga och viktig länk mellan armé- och marinstridskrafterna.

Som sista marina utpost i försvaret av landets långa kust och många komplexa skärgårdsområden är förbandens huvudsakliga uppgift att med hjälp av bland annat minor, robotar och granatkastare från kobbar och skär förhindra en motståndare från att nå och få fäste på land.

Små enheter, stora ytor

Genom användandet av en rad olika båttyper så som stridsbåten, svävaren, bevakningsbåten och trossbåten kan regementets krigsförband hela tiden upprätthålla en hög grad av rörlighet. I kombination med små välutbildade och tillgängliga enheter har man förmågan att på kort tid ta och utöva kontroll över stora ytor, varsomhelst och närsomhelst längs med hela Sveriges kust. 

Följ förbandet i sociala medier

Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av de senaste nyheterna från förbandet. Där delar vi texter, bilder och filmklipp från vår varierade och omväxlande vardag i skärgårdsmiljö. Via kanalerna nedan kan du som är nyfiken på att få veta mer om västkustens amfibieförband ställa dina frågor!

Instagram: @amfibieregementet_amf4

Facebook: @alvsborgsamfibieregemente

Älvsborgs amfibieregemente - Amf 4
Fakta Älvsborgs amfibieregemente - Amf 4
  • Förkortning: Amf 4
  • Ort: Göteborg
  • Personal: 600
Så har vi räknat