Lapplands insatshemvärn säkrar och skyddar

Två hemvärnsinsatskompanier flögs in i Norge under torsdagen. På fredagen säkrade de terrängen bakom den multinationella brigadens anfall från Bjerkvik upp till Setermoen. Nu laddar dom för nya uppgifter i slaget om Nordnorge.
– Det är en stor övning men det känns att vi är en viktig bricka i spelet med de uppgifter vi ska lösa, säger 24-årige Erik Ramnelius, soldat på första insatsplutonen.

24-årige Erik Ramnelius från Kiruna är med i Cold Response för andra gången. Övning Cold Response 2014.
24-årige Erik Ramnelius från Kiruna är med i Cold Response för andra gången. Övning Cold Response 2014.
24-årige Erik Ramnelius från Kiruna är med i Cold Response för andra gången. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
I Hemvärnet finns nu också skarpskyttar utrustade med prickskyttegevär 90. Övning Cold Response 2014.
I Hemvärnet finns nu också skarpskyttar utrustade med prickskyttegevär 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Erik Björkman, ställföreträdande chef för första insatsplutonen. Övning Cold Response 2014.
Erik Björkman, ställföreträdande chef för första insatsplutonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stefan Sydberg i kompanistaben tar emot en order av en samverkansofficer från det norska hemvärnet. Övning Cold Response 2014.
Stefan Sydberg i kompanistaben tar emot en order av en samverkansofficer från det norska hemvärnet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Åke Norberg, chef för Lapplandsjägarbataljonen, men under Cold Response plutonsövningsledare för första insatsplutonen. Övning Cold Response 2014.
Kapten Åke Norberg, chef för Lapplandsjägarbataljonen, men under Cold Response plutonsövningsledare för första insatsplutonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Packgruppen ser till att all utrustning finns med när det är dags för omgruppering. Övning Cold Response 2014.
Packgruppen ser till att all utrustning finns med när det är dags för omgruppering. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Hemvärnets bidrag i årets Cold Response kommer från Lapplandsjägarbataljonen, en av bataljonerna i Lapplandsjägargruppens organisation.
– Vi är här med en kompanistab med en ingående packgrupp och två insatsplutoner ur 101:a hemvärnsinsatskompaniet, allt som allt är vi ungefär 75 personer, berättar kapten Åke Norberg, till vardags bataljonschef men under Cold Response plutonsövningsledare för första insatsplutonen.

Utan drivmedel

De två hemvärnsinsatskompanierna ingår i den multinationella brigaden. Deras uppgift är att säkra knutpunkter, skydda tillfartsvägar för att hålla E 6:an öppen och se till att inga fienden kommer in i området som brigadens mekaniserade bataljoner passerat under anfallet.
– Just nu står vi stilla på den här grupperingsplatsen sedan igår. Det gör vi därför att en transport med drivmedel inte kunde ta sig hit när E 6:an stängdes på grund av av det hårda vädret, berättar Erik Björkman, ställföreträdande chef på första insatsplutonen.

Fortsatt engagemang

Erik Björkman är 30 år och bor i Vittangi, han jobbar till vardags som transportledare.
– Jag har bott i både Orsa och Gävle tidigare och jobbat med lite av varje under många år. Jag har till och från varit engagerad i försvaret på olika sätt. Efter värnplikten var jag extraanställd som instruktör vid utbildning av värnpliktiga vid Ledningsregementet och Luftstridsskolan vid flera tillfällen. När jag sedan flyttade norrut blev det naturligt att jag sökte upp Hemvärnet och Lapplandsjägarbataljonen.

Vad är det som driver dig till ett engagemang i Hemvärnet?
– Det som driver mig är ju såklart gemenskapen och den goda kamratskapen. Det är ett bra sätt att använda sin fritid på. Dessutom hade jag tur som kom in i den här plutonen. Det var som att komma till ett självspelande piano, ett härligt sammansvetsat gäng som bara fungerar. Det är ett enkelt jobb att vara ställföreträdande chef i den här plutonen, säger Erik Björkman.

En annan Erik i första insatsplutonen är Erik Ramnelius från Kiruna. Han jobbar till vardags i gruvan i Kiruna och är med i Cold Response för andra gången.
– Jag var med första gången 2010, då som värnpliktig på jägarbataljonens bergspluton.

Hur kom det sig att du gick med i Hemvärnet?
– Efter jag hade gjort lumpen ville jag fortsätta ha någon form av engagemang i Försvarsmakten på något sätt. Och i Kiruna är det ju Hemvärnet som är alternativet, säger han och fortsätter:
– Det är roligt att få vara med i Cold Response igen, det är en stor övning med många deltagare, men jag känner också att vi är en viktig bricka för att hela spelet ska fungera, avslutar Erik Ramnelius.

Cold Response 2014 är en norsk vinterövning med inbjudna marin-, flyg- och arméförband från 16 nationer.

Antal deltagare:
Cirka 16 000 varav 1400 svenskar

Övningsdatum:
8 – 21 mars

Övningsområde:
Huvudområdet för övningen är från Narvik - Harstad i söder till Tromsö i norr för markförbanden. Flyg och fartyg övar i och över kustbandet mellan Trondheim och Tromsö.