Kadetterna vid den anpassade specialistofficersutbildningen välkomnas till Markstridsskolan av Stefan Andersson, chef för officerskompaniet.
Foto: Caroline Segerdahl
Efter ett antal år som soldat och gruppchef kan det vara dags att fundera på hur man ska gå vidare och ta sina kunskaper till en ny nivå och fortsätta utmanas och utvecklas inom Försvarsmakten. Den anpassade specialistofficersutbildningen (A SOU) är utformad för att möta just detta behov.
Utbildning för de med mer erfarenhet
Till skillnad från den vanliga specialistofficersutbildningen är den här anpassade varianten kortare. Istället för att läsa tre terminer läser man två. Den första terminen kan man tillgodoräkna sig genom den erfarenhet man har med dig från att ha jobbat en längre tid inom Försvarsmakten.
När kadetterna kommer till Markstridsskolan har de med sig två inledande månaders studier vid Militärhögskolan i Halmstad där alla kadetter vid utbildningen har läst gemensamt, oavsett inriktning. Nu börjar den specifika delen där man fördjupar sig inom sitt valda område som specialistofficer, som för de här kadetterna innebär markstrid.
— Ni som är här kommer direkt att komma in i delen av utbildningen som fokuserar på instruktörsrollen. Ni har erfarenhet med er från att truppföra som gruppchefer, nu ska ni också slipas in er roll som instruktörer. Mot hösten kommer ni sedan att gå djupare in i era specialområden, sa Stefan Andersson, chefen för officerskompaniet på Markstridsskolan när han välkomnade kadetterna.
Kort introduktion, sedan direkt in i utbildningen
Kadetterna utbildas vid Markstridsskolan i Kvarn, strax utanför Motala i Östergötland. Efter att inledningsvis ha fått information om boende, området, transporter och genomgångar i fysisk träning och annat praktiskt drar utbildningen nu igång på fullt allvar med ledarskap, militärteknik och krigsvetenskap under våren, för att avslutas med vapenkurser under hösten. Examen väntar i december