Stort intresse för Hemvärnets nya soldatutbildning

I början av året lanserade Hemvärnet ett nytt utbildningskoncept för att skapa nya vägar in i stridskraften. Till det första utbildningstillfället, som anordnas under fem veckor i sommar, har söktrycket varit högt.

Samtliga 150 platser är fyllda
Samtliga 150 platser är fyllda
Samtliga 150 platser till Hemvärnets nya soldatutbildning i sommar är fyllda. Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Hemvärnets nya utbildningskoncept
Ett första utbildningstillfälle av Hemvärnets nya utbildningskoncept genomförs i Härnösand. Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten

De flesta befattningarna inom Hemvärnet kräver en militär utbildning. Samtidigt finns ett gap i rekryteringsunderlaget eftersom Sverige under lång tid inte har haft allmän värnplikt. I sommar genomförs därför ett första utbildningstillfälle av Hemvärnets nya utbildningskoncept i Härnösand, som är en av de orter i landet där det behövs fler sökande till Hemvärnet med militär bakgrund.

– Till sommarens utbildning är samtliga 150 platser fyllda, vilket visar på att det finns ett stort intresse bland Sveriges befolkning att engagera sig i det militära försvaret, säger ställföreträdande rikshemvärnschef brigadgeneral Mattias Ardin.

Det nya utbildningskonceptet kallas Frivillig militär utbildning (FMU) och är en komprimerad militär grundutbildning. Utbildningen syftar till att ge frivilliga svenskar möjlighet att under fem veckor lära sig militära grunder, som exempelvis fält- och stridstjänst, sjukvård, vapenhantering och krigets lagar. Det kan också vara en möjlighet för de över 18 år som vill göra värnplikt, men inte blivit antagna, att engagera sig i försvaret. Efter avslutad utbildning är målet en stridande befattning som soldat i Hemvärnet.

– Det nya utbildningskonceptet är också ett sätt att kunna ta hand om fler av dem som visat intresse för att bidra till Sveriges försvar inom Hemvärnet. Vi ser att det behövs för att långsiktigt förstärka rekryteringen till Hemvärnet. Samtidigt hoppas vi att fler utvecklingsmöjligheter också får fler att stanna kvar längre, säger Mattias Ardin.

När utbildningen i Härnösand är genomförd kommer konceptet att utvärderas och vid behov justeras. Sedan har Sveriges fyra militärregioner i uppdrag att under 2026 genomföra utbildningskonceptet inom sitt geografiska område. Var dessa kommer att genomföras beror på tillgång till plats och materiel. Men redan nu håller Bohusdalgruppen, under ledning av Västra militärregionen, på att planera för sitt utbildningstillfälle i Skredsvik under sommaren 2026.

Sökande till FMU måste vara svensk medborgare över 18 år. Innan antagning genomgår ansökande även en säkerhetsprövning. Utbildningen innebär många fysiska moment, med bland annat marschträning, vapenövningar och fältdygn. Det är därför viktigt att vara fullt frisk och upprätthålla en god fysisk status.