Den 29 maj 1940 fattade riksdagen ett beslut som resulterade i bildandet av Hemvärnet.
Foto: Ur Raoul Wallenbergkommitténs arkiv
I dag består Hemvärnet av moderna krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka och ytövervaka.
Foto: Johanna Granander/Försvarsmakten
Den 29 maj 1940 fattade riksdagen ett beslut som resulterade i bildandet av Hemvärnet. Under den här tiden pågick andra världskriget och behovet av att skydda hembygden var påtaglig. Den starka försvarsviljan ledde till behov av en ny typ av krigsförband och intresset för Hemvärnet var stort.
Hemvärnets viktigaste uppgift efter beredskapsåren och under det kalla kriget var att skydda och bevaka mobiliseringsförråd.
I dag utgör Hemvärnet, med nära 23 000 soldater, nästan hälften av Försvarsmaktens krigsorganisation och upprätthåller militär närvaro i hela landet. På så vis bildar Hemvärnet en nationell och territoriell bas för försvaret och skyddet av Sverige.
– Med det allvarliga omvärldsläge som råder nu är Hemvärnet lika aktuellt som vid bildandet. I dag består Hemvärnet av moderna krigsförband som har ett tydligt fokus på att skydda, bevaka och ytövervaka, säger rikshemvärnschef generalmajor Laura Swaan Wrede.
Hemvärnsförbanden verkar över hela konfliktskalan, från insatser i fred och kris till väpnad strid i krig. Varje år genomför Hemvärnet ett stort antal insatser till stöd för samhället. Om Sverige drabbas av naturkatastrofer, omfattande olyckor eller andra hot är hemvärnsförbanden beredda att ge stöd till bland annat polis, räddningstjänst och andra myndigheter.
Så uppmärksammas Hemvärnets födelsedag
Hemvärnets födelsedag firas bland annat genom lokala uppträdanden av Hemvärnets musikkårer runt om i landet samt via lokala firanden för hemvärnssoldater och deras familjer. Hemvärnet kommer även att synas på olika evenemang, bland annat på veterandagen som infaller samma dag som Hemvärnets födelsedag.