Avtalet med USA stärker samarbetet

Genom ett nytt avtal mellan Sverige och USA får amerikansk militär tillgång till svenska militära baser på 17 orter. Det möjliggör lagring av militär utrustning och att bedriva verksamhet på svenskt territorium.

USA-samarbete
USA-samarbete
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Avtalet kallas Defence Cooperation Agreement (DCA) och stärker förutsättningarna för ytterligare utveckling av försvarssamarbetet mellan länderna, enligt generalmajor Johan Pekkari som är chef för Försvarsmaktens strategienheten. Samtidigt understryker han att avtalet inte nödvändigtvis innebär amerikansk närvaro på samtliga 17 orter.

– Det är utformat för att skapa förutsättningar och ge en hög grad av flexibilitet i den fortsatta operativa utvecklingen av försvarssamarbetet. Vi kommer tillsammans analysera vilka behov som finns i detalj.

Avtalet har förhandlats fram av Försvarsdepartementet med stöd av Försvarsmakten. Det innebär bland annat att amerikansk personal kommer att lyda under amerikansk domsrätt, eller jurisdiktion, och gäller för såväl militär som civil personal, samt för anhöriga. Även leverantörer till amerikanska styrkor omfattas.

Generalmajor Johan Pekkari påpekar att avtalet ännu inte trätt i kraft, då det krävs ett godkännande från riksdagen och deras beslut om nödvändiga författningsändringar.

Avtal om försvarssamarbete med USA (DCA) - Regeringen.se