Nytt artillerisystem till amfibieförbanden

Åtta sjörörliga artilleriplattformar med granatkastare kommer snart till amfibieförbanden i Stockholm och Göteborg. Soldaterna kommer då kunna ge artilleriunderstöd från sjön, istället för att behöva gå iland för att skjuta indirekt eld.

Illustration av båtar som skjuter med granatkastare.
Illustration av båtar som skjuter med granatkastare.
I en stridssituation är det avgörande att snabbt kunna förflytta sig till en annan plats för att kunna ge nytt eldunderstöd. Foto: Illustration/FMV

Försvarets materielverk (FMV) har nyligen skrivit kontrakt med Swede Ship Marine AB om åtta sjörörliga artilleriplattformar med stabiliserande granatkastare. Leverans av utbildningssystem sker 2026-2027 och leverans av plattformarna är planerad till 2027-2028.

Amfibieförbanden får då förmågan att kunna skjuta indirekt eld med god precision under framryckning till sjöss.
– Plattformarna ger en kraftigt ökad möjlighet att ge eldunderstöd till kustnära förband inom mark- och sjöstridskrafterna, säger Claes Westergren, produktionsansvarig chef vid FMV.

Den sjörörliga komponenten är avgörande för att i en stridssituation snabbt kunna förflytta sig till en annan plats och ge nytt eldunderstöd. Med handburna granatkastare kan en omgruppering på ett par kilometer ta flera timmar att genomföra, medan de nya artilleriplattformarna kommer kunna förflytta sig och vara skjutklara på ett fåtal minuter. Det innebär ett mycket välbehövligt övertag på slagfältet.

Utöver indirekt eld ska båtens egna sensorer och vapensystem även kunna användas för egenskydd med direktriktad eld. Artilleri ger en ökad förmåga att bekämpa fienden i skärgårdsmiljö med många öar och skymd sikt.