Värnpliktiga lastbilsförare får civil behörighet

Varje år utbildas mer än 300 värnpliktiga lastbilsförare i Försvarsmakten. Fram tills nu har dessa inte kunnat utnyttja sin utbildning efter muck; de som velat söka jobb som yrkeschaufför har varit tvungna att utbilda sig civilt. Även åldersgränsen på 21 år har varit ett hinder för många.

Fordonsförare ur Ledningsregementet har bland annat övat vinterkörning på smala, hala och branta vägar.
Fordonsförare ur Ledningsregementet har bland annat övat vinterkörning på smala, hala och branta vägar.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Nu sker en förändring då Försvarsmakten fått tillstånd att utbilda och examinera för såväl körkortsbehörigheten CE (tung lastbil med släp), som den YKB-behörighet, yrkeskompetensbevis, som krävs för att få köra yrkestrafik. Tillståndet innebär också att behörigheten får ges till personer från 18 års ålder.

–Det här har förstås ett stort värde för individen, som under sin värnplikt kan få en utbildning som ger jobbmöjligheter. Men det har även stor betydelse för svensk transportnäring som skriker efter förare, säger Magnus Karnefors som är HR-strateg och ansvarig för civilt mervärde på Högkvarteret i Försvarsmakten.

Han tillägger att förändringen även stärker totalförsvaret, eftersom de förare som tidigare bara fick utföra transporter så länge de hade uniform på sig nu även kan bidra i fredstid.

Tillståndet gäller från och med nu, men när utbildningar kan ske i full skala är i skrivande stund inte klart.