Många uniformsklädda i det civila samhället

I dag anordnar Hemvärnet Uniform på jobbet-dagen vilket innebär att hemvärnssoldater får bära uniform på sina civila arbetsplatser eller på andra lämpliga aktiviteter. Syftet med dagen är att synliggöra och väcka intresse för Hemvärnet och att uppmärksamma de arbetsgivare som stödjer hemvärnssoldater. Deltagande är frivilligt och genomförs med tillstånd av arbetsgivaren.

En man i en truck pratar med en annan man.
I år genomförs Uniform på jobbet-dagen den 2 september. Plutonchefen Martin Mattsson arbetar till vardags som tillförordnad platsansvarig på Uppsala bygglogistikcenter åt Wiklunds åkeri. Foto: Staffan Claesson/Tidningen Hemvärnet
Tre personer och en hund.
Hundbefälet Carina Björklund är yrkeslärare på naturbruksprogrammet i Västerås med inriktning djurvård/hund. Foto: Staffan Claesson/Tidningen Hemvärnet

Plutonchefen Martin Mattsson i Upplandsbataljonen är en av alla hemvärnssoldater som deltar på Uniform på jobbet-dagen. Han arbetar till vardags som tillförordnad platsansvarig på Uppsala bygglogistikcenter åt Wiklunds åkeri.

– Jag gick med i Hemvärnet för att stötta samhället och har deltagit på flera eftersök och i brandbekämpningen vid den stora skogsbranden i Älvdalen 2018. Jag är en person som vill hjälpa till, och när du övar får du en trygghet och kunskaper om hur du agerar om något händer.

Kamratskapet är en annan anledning till att han gått med i Hemvärnet, det var något han saknade efter värnplikten i flygvapnet. 

– Hemvärnet bidrar också till min personliga utveckling inom framförallt ledarskap, vilket uppskattas av min arbetsgivare, säger Martin Mattsson som hoppas kunna rekrytera fler till Hemvärnet.

Hundbefälet Carina Björklund i Västmanlandsbataljonen är yrkeslärare på naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Västerås, inriktning djurvård/hund. Hon var med även förra året då hennes patrullhund Indragårdens Ned Gowan var med på arbetsplatsen och bar sitt patrullhundhalsband. Många reagerade positivt och ställde frågor, framförallt var hennes elever nyfikna.

– Dagen är jätteviktig för vi är så många hemvärnssoldater. Även om man pratar med folk om hemvärnet så blir det så påtagligt när man kommer i uniformen, och man blir bemött på ett annorlunda sätt. Det visar att en alldeles vanlig medarbetare kan vara med i hemvärnet, säger Carina Björklund.

Vill du gå med och engagera dig i Hemvärnet anmäler du ditt intresse på Mitt Försvarsmakten.

Arbetsgivare som vill stötta sina medarbetares engagemang i Hemvärnet har möjlighet att bli samarbetspartner med Försvarsmakten.

Läs mer om att bli samarbetspartner med Försvarsmakten