De sista att medaljeras

FS 40 – Försvarsmaktens sista insats i Afghanistan

Regntunga skyar och skir majgrönska. Stolta familjer och vänner. Tal av försvarsministern, överbefälhavaren och ställföreträdande arméchef. Och inte minst, en medalj på bröstet. Det mötte FS 40 – Försvarsmaktens sista insats i Afghanistan – på torsdagseftermiddagen i Eksjö.

Medaljering FS 40.
Medaljering FS 40.
FS 40 uppställda inför medaljceremonin. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Medaljering FS 40.
Försvarsministern Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén deltog i ceremonin som innebar att 20 års insats nu avslutades. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Medaljering FS 40.
Ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede fick ta emot den svenska fanan som stolt representerat Sveriges del i insatsen i Afghanistan. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Medaljering FS 40.
En stolt stund för personalen i FS 40 och en lika stolt överbefälhavare vid medaljutdelningen. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Medaljering FS 40.
Marinens musikkår ansvarade för musiken, som blandades med marschmusik och låtar i form av "Stad i ljus". Och som alltid briljerade de. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Medaljering FS 40.
Anhöriga till våra soldater hyllades under ceremonin med en fanfar och avslutningsvis fick även de en medalj för sin insats. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Tisdag den 25 maj 2021 lämnade de sista svenska soldaterna Afghanistan. En två decennier lång insats är därmed avslutad.

Och nu har också de 16 ur FS 40 nu fått samma medalj som alla sina 39 företrädare.

– 7515 svenskar kvinnor och män har deltagit i insatsen. Det har bland annat gett erfarenhet av skarp operativ verksamhet. De erfarenheterna ska vi mycket nogsamt ta tillvara, sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt tal.

Han betonade också att dagens ceremoni bara var ett avslut av den militära insatsen.

– Jag vill vara tydlig här, det svenska engagemanget för säkerhet i Afghanistan kommer fortsätta, sa han.

Sverige påbörjade sitt militära bidrag till ISAF (International Security Assistance Force) vid årsskiftet 2001-2002 och inledningsvis var uppgiften att stödja säkerheten i regionen runt Kabul.

Fyra år senare förflyttades det svenska verksamheten huvudsakligen till Mazar-e-Sharif och provinser i norra delen av landet – ett ansvarsområde som sedan kvarstått men också successivt överlämnats till de afghanska säkerhetsstyrkorna.

FS 40 avslutar insatsen i Afghanistan

Överbefälhavare Micael Bydén har själv tjänstgjort i Afghanistan och vände sig direkt till FS 40 – men också de anhöriga.

– Er insats har varit av stor betydelse. Ni har gjort skillnad och ett helt land tackar er. Men bakom varje kvinna och man på insats finns det anhöriga. Utan deras kärlek och uppoffringar hade det inte varit möjligt. En fanfar för er anhöriga, sa han

Ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede tackade också de 16 ur FS 40 och deras anhöriga för deras insats, men valde även att minnas de stupade fem svenska soldaterna och den afghanska tolken med en tyst minut.

–Jesper Lindblom. Tomas Bergkvist. Johan Palmlöv. Gunnar Andersson. Kenneth Wallin. Och vår afghanska tolk Mohammad Shahab Ayoulay. Vi minns er, sa hon.

Därefter överlämnades den sista svenska fanan som vajat i Afghanistan till ställföreträdande arméchefen. Nu väntar välförtjänt ledighet för FS 40. Så vad längtar man mest efter när man precis kommit hem från 41 graders värme, till ett regnruskigt Eksjö?

– Lugn och ro. Och mycket tid med familjen, säger Ola Hansson, kontingentschef för FS 40.