Vilja, självdisciplin och uthållighet

Ögonlocken är tunga som bly när mörkret faller på igen efter ännu ett dygns utmaningar. Med få timmar sömn i bagaget skriker den inre klockan åt kroppen att sova. För varje timme som går får Amfibieregementets blivande amfibiesoldater ännu ett viktigt kvitto på ökad självkännedom – kropp och psyke klarar betydligt mer än de någonsin kunnat ana.

Övning amfibie går bland annat ut på arbete utan sömn och att förflytta sig med mycket utrustning över längre sträckor. Delar av övningen går även ut på att inte veta vilka delar och moment som väntar.
Övning amfibie går bland annat ut på arbete utan sömn och att förflytta sig med mycket utrustning över längre sträckor. Delar av övningen går även ut på att inte veta vilka delar och moment som väntar. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

— Det har väldigt stor betydelse var i utbildningen övningarna ligger. När vi genomförde övning Torleif så gick vi med betydligt mindre packning och kortare sträcka. Men det kändes precis lika jobbigt som nu, för då var det den tyngsta övningen vi hade gjort i utbildningen. Nu vet vi att vi kan så mycket mer och övning amfibie är istället den tuffaste övningen vi har gjort. Vilket är häftigt att tänka på, säger Oskar Andersson, kock vid Amfibieregementet i Stockholm.

Jodar Sofiason, Oskar Andersson och Wilhelm Mauritzson vittnar alla om att nätterna varit värst. När mörkret faller och kylan tar vid gör tröttheten sig som allra mest påtaglig. Samtidigt är de alla eniga om att det bästa med övningen också varit att hela tiden känna att de trots trötthet, mörker och kyla orkat och  klarat av mer än de tidigare trodde skulle vara möjligt. En känsla och önskad effekt som utgör grunden i hela övning amfibie.

— Man känner; hur ska jag klara två timmar till?, men plötsligt har de två timmarna gått och så står man kvar här och lever än, med mer kvar att ge. Så då kan jag klara två timmar till och så fortsätter det, säger Wilhelm.

Wilhelm Mauritzson är stridsbåtsmekaniker vid Amfibieregementet. Som stridsbåtsmekaniker underhåller man motorer och övriga system ombord på Stridsbåt 90.
Wilhelm Mauritzson är stridsbåtsmekaniker vid Amfibieregementet. Som stridsbåtsmekaniker underhåller man motorer och övriga system ombord på Stridsbåt 90. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Jodar Sofiason är kock vid Amfibieregementet. Som kock på amfibiebataljonen försörjer man de stridande enheterna med lagade måltider och förnödenheter i fält.
Jodar Sofiason är kock vid Amfibieregementet. Som kock på amfibiebataljonen försörjer man de stridande enheterna med lagade måltider och förnödenheter i fält. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Oskar Andersson är också kock vid Amfibieregementet. Kockarna har även mycket eget ansvar i att sköta allt från beställningar och mottagande av livsmedel till förberedelser, tillagning och distribution.
Oskar Andersson är också kock vid Amfibieregementet. Kockarna har även mycket eget ansvar i att sköta allt från beställningar och mottagande av livsmedel till förberedelser, tillagning och distribution. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

Ett unikt och värdefullt kvitto

Övning Amfibie är en omfattande utbildningskontroll som syftar till att pröva och utveckla soldaternas vilja, disciplin och självkontroll, samt kunskaper och färdigheter enskilt och i grupp.

Som amfibiesoldat ska du kunna lösa uppgifter när och var som helst längs med hela Sveriges kust. Något som förutsätter att utbildningen sker på ett så realistiskt och verklighetsnära sätt som möjligt. Prestationsövningen utgör på många sätt en viktig milstolpe i amfibiesoldaternas utbildning som i efterhand blir ett viktigt erkännande gentemot såväl sig själv som sina kamrater att de har vad som krävs för att lösa alla uppgifter i alla tänkbara situationer och förhållanden. Vilket soldaterna i sin tur även vittnar om att de fått ökad självkännedom, då de inte alltid reagerat som de trodde de skulle göra i den utmanande kontexten.

— På ett sätt så tror man att det ska vara hemskt hela tiden, men det blir jobbigt på ett mer realistiskt sätt då det är väldigt lite sömn och det tar på en på ett sätt som jag kanske inte hade trott. Det vill säga att jag inte trodde att tröttheten skulle vara jobbigare än det fysiska, säger Jodar innan Oscar avslutar.

— Det är faktiskt ungefär som jag förväntat mig, men sömnbristen är jobbigare än jag trodde. Jag ser otroligt mycket fram emot när övningen är över och jag klarat det här. Det kommer vara så häftigt att visa för mig själv och min familj att jag gjorde det.