Utvärdera ledarskapet och nå förbättring

Ledarskap är något som genomsyrar all verksamhet i Försvarsmakten. Dåligt ledarskap sliter på gruppen och skapar lätt friktion, medan bra ledarskap inspirerar och gör att fokus behålls på rätt prioriteringar - oavsett om du befinner dig i krig eller på kontoret.

Soldater i ett snötäckt landskap
Under gruppbefälsutbildningen varvas praktiska moment i skogen med teoripass i lektionssal. Målet med utbildningen är att eleverna, när de är klara, ska kunna leda trupp i en rad olika situationer. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

– På en allmän arbetsplats kan en ledare ofta komma undan med dåligt ledarskap länge enligt min erfarenhet. Då går personen bara hem och kanske snackar lite skit med sin partner och sedan fortsätter gå till jobbet som vanligt dagen efter. Här är vi väldigt nitiska i all verksamhet vi gör, med att ha en bra utvärdering och uppföljning om hur verksamheten har gått. Jag tror att om man utvärderar ofta och går igenom varför något gått bra eller dåligt, så kan man få bort friktioner och få ett bättre ledarskap, säger Douglas Olsson som just nu genomför sin gruppbefälsutbildning vid Amfibieregementet.

Gruppbefälsutbildningen är en utbildning som är anpassad för blivande gruppchefer i Amfibiekåren. Utbildningen pågår itio veckor och innehåller allt ifrån praktiska övningar och moment i skogen till teoripass i lektionssal. Under de examinerande momenten längre fram i utbildningen kommer eleverna prövas i att leda trupp under olika förutsättningar och  i olika situationer.

– Jag ser fram emot att få verktygen för att kunna jobba som ställföreträdande gruppchef på ett bättre sätt. Det känner jag att jag har saknat lite det senaste halvåret, alltså just det här med strukturen, hur man skriver ordrar. Det känner jag att jag verkligen saknat under hösten. Jag har fått fråga mig fram, så jag har verkligen sett fram emot att ta med mig verktygen vidare i tjänsten, säger Douglas.

Porträtt av Amfibiesoldat under pågående gruppbefälsutbildning vid Amfibieregementet.
Douglas Olsson har arbetat som soldat vid Amfibieregementet sedan lite drygt två år tillbaka. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

Verktyg för framtiden – oavsett var

Douglas Olsson är ställföreträdande gruppchef i en skyttegrupp vid Amfibieregementet och har jobbat som soldat i snart två år. Han trädde in i rollen som ställföreträdande gruppchef i augusti 2020 och har sedan dess arbetat med ledarskap i sin tjänst dagligen. I framtiden är han intresserad av att gå officerprogrammet, men just nu funderar han mest på vilken väg han ska ta dit och när det i så fall skulle vara.

– Jag tror att de grundläggande beståndsdelarna av en god ledare är allmängiltiga. Oavsett vilket jobb eller verksamhet man bedriver. Men i Försvarsmakten tror jag att det sätts lite på sin spets beroende på vad uppgiften är. När man löser uppgiften så agerar man utifrån en viss kontext. Till exempel övning i fredstid och man måste umgås med varandra i två veckor i sträck. Då blir det så himla påtagligt vad bra ledarskap åstadkommer och vad dåligt ledarskap åstadkommer. Det blir mer självutvärderande, fortsätter Douglas.

Oavsett vad framtiden visar för Douglas så är han övertygad om att han kommer ha nytta av övningarna och kunskapen han får med sig från utbildningen.

– Ur ett civilt perspektiv så tänker jag att oavsett vad jag kommer göra sen så kommer jag kunna ta med mig tänket kring hur man strukturerar upp, håller lektioner eller föredrag inför en samling människor. Det går vi igenom just nu och jag hoppas att jag får vana att hålla lektioner för mindre grupper. Så det tar jag med mig oavsett om jag hamnar i grupparbeten på universitetet eller som VD för ett företag sen. Grunderfarenheten kommer ge mig mycket, avslutar Douglas.