Sofia tar steget

Blir en viktig kugge i artillerietablering i södra Sverige

I augusti 2018 klev hon för allra första gången in genom grindarna till Artilleriregementet i Boden. Idag, drygt två och ett halvt år senare, har hon nyligen tagit examen som specialistofficer. Nu väntar nästa äventyr för Linköpingsfödda Sofia Curran när hon byter förband till Skaraborgs regemente, P 4.

Sofia Curran, specialistofficer med examen från artilleriets stridsskola Foto: Viktoria Szakacs
Regementschef Bengt Alexandersson välkomnar Sofia Curran till P 4 Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Sofia Curran blir i och med förbandsbytet en av företrädarna för det samarbete A 9 och P 4 har haft och fortsatt kommer att ha när det gäller när det kommer till beslutet om artillerietablering i Södra Sverige.
– Artillerifunktionen ska växa och bli större, då behövs fler officerare.
Jag trivs väldigt bra på A 9, men genom att ta steget och byta förband till P 4 får jag vara med i starten av en etablering, vilket känns stort, sa Sofia och fortsatte:

– Även om jag inte har hunnit skaffa mig så mycket erfarenhet tror jag att det kan vara bra att ha med någon som mig som är artillerist i grunden. Det är bara positivt med ytterligare ett artilleriförband i södra Sverige.

Tillväxt av artillerifunktionen

Den totalförsvarsproposition som är antagen innebär en ökad satsning på det militära försvaret. En utpekat förmåga inom beslutet är artillerifunktionen och inom det har Artilleriregementet och Skaraborgs regemente påbörjat förberedelser för etableringen.  

Sedan en tid tillbaka finns ett nära samarbete för att skapa de bästa förutsättningarna för en utveckling av funktionen. Ett steg i detta är rekrytering av personal med artillerikompetens. Sofia Curran har genom både grundutbildning och skola till specialistofficer inom området indirekt bekämpning just dessa kvalifikationer.
För Sofia som är född och uppvuxen i Linköping kom etableringen i syd som en positiv nyhet.
– En flytt från Boden till Skövde gör att jag kommer närmre hem till Linköping. Närmre till familj och vänner, jag kan åka hem över helgen vilket underlättar enormt mycket. Detta samtidigt som jag kan fortsätta med ett yrke som jag gillar och trivs med. 

Spännande, inspirerande och nervöst

För nyexaminerade specialistofficeraren Sofia är det snabba puckar som gäller.
Veckan efter examen i Boden begav hon sig till Skövde och P 4 för introduktionsvecka på sitt nya förband. I juni nästa år väntas regementets och även Sofias första värnpliktskull med inriktning mot artilleri. Här kommer Sofia att vara instruktör på pjäskompaniet under just grundutbildningen för de nya rekryterna.
– Jag kommer direkt från att dels ha gjort grundutbildningen själv där jag var pjäsoperatör på artillerisystemet Archer till att gå instruktörskurs på samma pjäs under min tid som kadett. Det ska bli kul att få ha egen trupp och gå i befattning, att få tillfälle att utöva allt det jag har lärt mig på bland annat skola.

På frågan om hur det känns att vara en representant för artillerifunktionen och därmed en länk mellan A 9 och P 4 så svarar Sofia:
– Det känns såklart lite nervöst. Samtidigt kommer jag att få stöd från andra från A 9 som kommer att ha bemanningsuppdrag på P 4, så det känns tryggt.
Sammanfattningsvis känns det oerhört spännande, inspirerande och lite pirrigt att vara med om denna satsning, det är definitivt ett steg i rätt riktning för artilleriet som helhet och funktion.