"Det händer något när man drar på sig uniformen"

Fredag den 4 december är det Uniform på jobbet-dagen i Sverige. Dagen ska synliggöra hemvärnets soldater i sin vardagliga miljö. Annelie Salander från 111:e hemvärnskompaniet i Kalix är en av dem som just denna dag arbetar i uniform.

Annelie Salander är hemvärnssoldat sedan 20 år tillbaka och tycker att Uniform på jobbet-dagen är ett jättebra initiativ.
Annelie Salander är hemvärnssoldat sedan 20 år tillbaka och tycker att Uniform på jobbet-dagen är ett jättebra initiativ.
Annelie Salander är hemvärnssoldat sedan 20 år tillbaka och tycker att Uniform på jobbet-dagen är ett jättebra initiativ. Foto: Fredrik Winneborn/Försvarsmakten

På Uniform på jobbet-dagen får landets hemvärnssoldater bära den gröna militäruniformen på sitt arbete i syfte att väcka intresse för Hemvärnet och Försvarsmakten.
En av dem som har tagit på sin uniform är Annelie Salander som till vardags arbetar som medicinsk massageterapeut och optimumtränare i Kalix.
– Jag tycker att den här dagen är ett jättebra initiativ och man märker att det är fler än man tror som är engagerade i Hemvärnet, säger hon.

Tidigt engagemang

Annelie gick med i Hemvärnet när hon var 20 år gammal. Hon började som sjukvårdare och avancerade snabbt till sjukvårdsgruppchef. Hon trivdes bra i Hemvärnet och år 2003, 24 år gammal, mönstrade hon och gjorde värnplikten på I 19 i Boden under tio månader.

– Det var bland det bästa som jag har gjort i mitt liv, ångrar inte en sekund att jag gjorde det, säger hon och ler åt minnet.

I dag är hon ställföreträdande plutonschef vid 111:e hemvärnsinsatskompaniet som är ett insatskompani inom elfte hemvärnsbataljonen vid Lapplandsjägargruppen.
I kompaniet utbildas signalister, kockar, sjukvårdare, ordonnanser, fordonsförare och soldater.

Varför gick du med i Hemvärnet?
– Jag ville se vad försvaret var för något. Det var lättare för mig att gå med i Hemvärnet än att ta beslutet att göra värnplikten.

Varför har du stannat kvar i Hemvärnet under de här 20 åren?
– Det beror helt klart på gemenskapen. Vi har så himla roligt tillsammans. Sedan är det något med att dra på sig den gröna uniformen, säger hon och skrattar.

Just uniformen väcker uppmärksamhet när hon har på sig den på sitt arbete.
– Ja, verkligen. Jag får många frågor om Hemvärnet: Hur går man med, är det något för mig och vad har jag för uppgift i mitt uppdrag. Det är också många yngre tjejer och killar som är nyfiken på varför jag gjorde värnplikten och hur jag upplevde det.

Varför ska jag söka till Hemvärnet tycker du?
– Om du vill lära dig bra saker, utveckla dig själv och komma in i en fin gemenskap, då ska du definitivt söka. Det är en av de starkaste anledningarna till varför jag har varit kvar under alla dessa år.