Nya rekryter mot nya äventyr

Måndagen den 14 september påbörjade drygt 860 nya rekryter nya kapitel i sina liv när de infann sig för inryck vid sina respektive förband – från Karlskrona i söder till Luleå i norr. Flygterminalrekryten Louise Karlsson på Luftstridsskolan i Uppsala är en av cirka 270 värnpliktiga tjejer som ryckte in under dagen.
– Det som jag är mest nervös över just nu är nog hur man kommer klara det fysiska och om man förberett sig tillräckligt. Men i det stora hela känns det väldigt spännande att vara här, säger hon.

Elias Larsson som går mot flygbassäkerhetssoldat och Louise Karlsson som går mot att bli flygterminalsoldat diskuterar bästa sätt att knyta de nya kängorna.
Elias Larsson som går mot flygbassäkerhetssoldat och Louise Karlsson som går mot att bli flygterminalsoldat diskuterar bästa sätt att knyta de nya kängorna.
"Det som jag är mest nervös över just nu är nog hur man kommer klara det fysiska och om man förberett sig tillräckligt. Men i det stora hela känns det väldigt spännande att vara här", säger Louise Karlsson, rekryt på Luftstridsskolan. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Dom nya värnpliktiga väntar på att få gå in på förrådet för att hämta sin nya materiel under inryckningsdagen på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs.
Årets utbildningsinriktningar vid F 7 är flygbassäkerhetssoldater, räddning- och fälthållningssoldater, samband/ledningssoldater, stabsassistenter, drivmedelssoldater, logistiksoldater och flygmekaniker. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Joel Bokesten från Lindome ska göra sin utbildning mot basskyddsoldat.
-Jag ser verkligen fram emot det här. Jag är taggad och hoppas att det blir en ganska tuff utbildning.
Joel Bokesten från Lindome ska göra sin utbildning mot basskyddsoldat vid Sjöstridsskolan. "Jag ser verkligen fram emot det här. Jag är taggad och hoppas att det blir en ganska tuff utbildning". Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
- Det känns jättekul även om det självklart är lite spänt och nervöst. Jag ser verkligen fram emot den grundläggande militära utbildningen som säkert blir en bra utmaning och självklart längtar jag även till befattningsutbildningen då man får börja arbeta med Jas 39 Gripen, säger Linn Larsson värnpliktig flygmekaniker på Norrbottens flygflottilj.
"Det känns jättekul även om det självklart är lite spänt och nervöst. Jag ser verkligen fram emot den grundläggande militära utbildningen som säkert blir en bra utmaning och självklart längtar jag även till befattningsutbildningen då man får börja arbeta med Jas 39 Gripen", säger Linn Larsson värnpliktig flygmekaniker på Norrbottens flygflottilj. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Mycket nervositet bland de inryckande som innan inskrivningen fick en chans att prata och lära känna varandra.
Mycket nervositet bland de inryckande som innan inskrivningen på Blekinge flygflottilj fick en chans att prata och lära känna varandra. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Efter att ha fått ut den första omgången av materiel på förrådet blev det gåsmarsch till kasernerna.
Efter att ha fått ut den första omgången av materiel på förrådet blev det gåsmarsch till kasernerna på Helikopterflottiljen. Foto: Christian Graversen/Försvarsmakten
Värnpliktiga rekryter står uppställda efter deras första lunch på området. Under eftermiddagen väntar inventering av all utrustning för att sedan packa in allt snyggt och prydligt i skåpen.
Värnpliktiga rekryter på Luftstridsskolan står uppställda efter deras första lunch på området. Under eftermiddagen väntar inventering av all utrustning för att sedan packa in allt snyggt och prydligt i skåpen. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Första gången rekryterna möts på F 21
Första mötet med de nya vännerna på F 21 Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jag tror det kommer att bli roligt men tufft. I vilket fall som helst kommer det att bli en intressant upplevelse säger Nadja Ericson, rekryt vid Helikopterflottiljen
"Jag tror det kommer att bli roligt men tufft. I vilket fall som helst kommer det att bli en intressant upplevelse", säger Nadja Ericson rekryt vid Helikopterflottiljen. Foto: Christian Graversen/Försvarsmakten
Inskrivning i gymnastiksalen på Skaraborgs flygflottilj.
40 procent av de totalt 90 värnpliktiga som ryckte in vid F 7 är kvinnor. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Jag är lite nervös men det känns bra. När jag mönstrade var min kondition lite låg så jag har förberett mig genom att börja på fotboll och nu är konditionen bättre.
"Jag är lite nervös men det känns bra. När jag mönstrade var min kondition lite låg så jag har förberett mig genom att börja på fotboll och nu är konditionen bättre", säger Simon Helgeroth, värnpliktig flygmekaniker på F 17. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Rekryter vid Luftstridsskolan inventerar och packar sin nyuthämtade utrustning på sina logement.
Rekryter på Luftstridsskolan inventerar och packar sin nyuthämtade utrustning. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
En första uppställning innan uniformerna kommit på. Rekryter på Helikopterflottiljen
En första uppställning innan uniformerna kommit på. Foto: Christian Graversen/Försvarsmakten
Inventering av rekryternas materiel på F 21
Inventering av uthämtad materiel utomhus på F 21. Foto: Erik Fredriksson/Försvarsmakten

Nervositet, spänning, förväntningar och ovisshet var gissningsvis några av de känslor som infann sig hos rekryterna redan under helgen och kanske framför allt på måndagsmorgonen – precis som det alltid har varit och alltid kommer att vara vid inryck.

Sammanlagt sex förband från marinen och flygvapnet fick nya värnpliktiga; Sjöstridsskolan i Karlskrona, Blekinge flygflottilj i Kallinge, Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs, Helikopterflottiljen i Linköping, Luftstridsskolan i Uppsala och Norrbottens flygflottilj i Luleå.

– Oavsett var i landet man gör sin värnplikt kommer man få en högkvalitativ, helt unik utbildning som inte går att få någon annanstans än i Försvarsmakten. När rekryterna muckar om nio månader kommer de vara betydligt mognare, ha fått många nya vänner, ha förmågan att lösa komplexa uppgifter i extrema miljöer och känna sig själva mycket mycket bättre, säger Claez Isoz, chef för Norrbottens flygflottilj.

Och oavsett var i landet rekryterna påbörjar sin utbildning och oavsett befattning är Försvarsmaktens medarbetare den viktigaste delen när det gäller att utveckla den militära förmågan och öka tröskeleffekten. Tillsammans med övriga medarbetare bidrar de till ett starkare försvar för en osäker framtid.

Varmt välkomna till Försvarsmakten!