Beredskapsövning vid Tredje sjöstridsflottiljen

Tidigare i veckan genomförde chefen för Tredje sjöstridsflottiljen en beredskapsövning. Syftet med övningen var att under yttre hot och tidspress gå till sjöss med delar av förbandet och lösa uppgifter. Dessutom kontrollerades logistikkedjan för olika typer av komplettering av vapen med hjälp av personal ur Försvarsmaktens logistik (FMLOG).

HMS Malmö var ett av fartygen som deltog i beredskapsövningen.
HMS Malmö var ett av fartygen som deltog i beredskapsövningen.
HMS Malmö var ett av fartygen som deltog i beredskapsövningen. Foto: David Klinthage/Försvarsmakten
Chefen för Tredje sjöstridsflottiljen, Per Edling, fick möjlighet att leda förbandet från en av Visbykorvetterna.
Chefen för Tredje sjöstridsflottiljen, Per Edling, ledde förbandet från en av Visbykorvetterna Foto: David Klinthage/Försvarsmakten

Kommendör Per Edling är chef för Tredje sjöstridsflottiljen:

En avståndsmina av typen F80 fälls från Visbykorvett
En avståndsmina av typen F80 fälls från Visbykorvett Foto: HMS Karlstad/Försvarsmakten

— Jag ville provtrycka våra orderverk och se hur snabbt vi kunde gå till sjöss och sprida förbandet. Väl där fick fartygen olika uppgifter såsom minröjning av viktiga leder, vapenkomplettering och minering. Jag fick också möjlighet att leda förbandet från en av Visbykorvetterna.

Ett svenskt stridsfartyg bär normalt alltid skarpa vapen, exempelvis granater till pjäsen och i förekommande fall sjömålsrobotar och undervattensvapen. Detta är en förutsättning för att snabbt kunna växla mellan övning och skarpa insatser vilket är en av styrkorna för sjöstridskrafterna. Däremot är det viktigt att rutinerna övas för att kunna komplettera vapenlasten från någon av alla civila kajer som finns runt kusten genom transporter av FMLOG.

Andra moment som övades inom ramen för beredskapsövningen var luftvärnsskjutning och robotduellövning. Förutom Tredje sjöstridsflottiljen deltog även insatskompani och båtkompani ur 37.hemvärnsbataljonen som bland annat skyddade skärgårdsområdet som förbandet jobbade i.