Flygvapnets insats i Mali har avslutats

Flygvapnets insats i Mali, FM 02, är formellt avslutad i insatsområdet. Under lördagen den 12 maj genomfördes överlämning till efterträdarna från Belgien.

Landning på Bamakos flygplats efter den sista flygningen i insatsområdet. Foto: Jenny Kardell Sjöö/Försvarsmakten
Förbandet uppställt för överlämning och medaljering. Foto: Jenny Kardell Sjöö/Försvarsmakten
Hunden FM Jötto fick också FN-medalj. Foto: Jenny Kardell Sjöö/Försvarsmakten
Sveriges ambassadör i Mali Eva Emnéus tilldelades FM 02s sköld av kontingentschef övlt Malin Persson. Foto: Jenny Kardell Sjöö/Försvarsmakten

FM 02 har under sex månader bidragit till FN-insatsen Minusma i Mali med ett transportflygplan av typen C-130 Hercules (TP 84). Under insatsen har personalen flugit över 402 798 kilo last och fler än 6 500 passagerare.

Överstelöjtnant Malin Persson är chef för FM 02 och den enda kvinnliga kontingentschefen inom Minusma. I sitt avslutningstal vid ceremonin på Camp Bifrost sade hon:

— Det är svårt att uttrycka den oerhörda stolthet jag känner över var och en av er i det här förbandet. Ni har haft uppdraget i fokus, ni har visat på stor uthållighet och sist men inte minst har ni visat varandra och de människor ni har mött här i Mali gott kamratskap. Jag tror ni förstår varför jag känner mig både stolt och vemodig. Vi lämnar en insats som vi har fokuserat på till hundra procent, vi lämnar goda vänner och vi lämnar ett fascinerande land som vi inte har haft tid att lära känna helt.

Sista flygning i fredags

Under insatsen har förbandets Herculesflygplan transporterat gods, passagerare och militär trupp till och från olika platser i Mali. En 15 ton tung lasthanteringsutrustning, kistor med avlidna kollegor från Minusma, ett flygledartorn, medicinsk evakuering av svårt skadade, olika typer av fordon, förnödenheter, farligt gods, mat och ett kirurgiskt team med utrustning är andra exempel på transportuppdrag som FM 02 har löst åt Minusma.

Den sista flygningen åt Minusma genomfördes i torsdags och dagen efter gjordes en nationell flygning till stöd för det svenska ISR-förbandet i Timbuktu. Efterträdarna från Belgien gör sin första flygning åt Minusma under måndagen.

Vid ceremonin tilldelades FM 02 FN:s certifikat för utmärkt flygsäkerhet, ett bevis för förbandets professionella arbete med flygsäkerhet i en utmanande insatsmiljö.

FN-medalj för arbete i fredens tjänst

I samband med överlämningsceremonin fick också delar av FM 02 FN:s medalj för arbete i fredens tjänst som ges efter 90 dagar i en FN-insats. Medaljen delades ut av den ställföreträdande styrkechefen för Minusma, generalmajor Amadou Kané. En av de som medaljerades var hunden FM Jötto som ingått i flygsäkringsstyrkan tillsammans med sin hundförare Jimmy, och som sökt efter sprängämnen och ammunition i det gods som flugits.

För FM 02 återstår nu att slutföra avvecklingsarbetet i Mali under ett par intensiva dagar innan hemfärden till Sverige. Därefter väntar hemkomstverksamhet på Skaraborgs Flygflottilj, med medaljceremoni på fredag den 18 maj.