Försvarsmaktens dykare bärgade kropp från gruva

Dykare ur Försvarsmakten bärgade under fredagseftermiddagen kroppen efter den dykare som i söndags fastnade i en gruvgång i Tuna-Hästberg utanför Borlänge. Insatsen gick bra trots att kroppen fanns drygt 400 meter in i en gruvgång på 25 meters djup.
– Hög kompetens i kombination med god lokalkännedom var de två viktigaste framgångsfaktorerna, säger Jerry Lindén från Sjöstridsskolan (SSS) som ledde insatsen.

Dykare ur Försvarsmakten på väg ner för att bärga den omkomna kvinnan i gruvan i Tuna-Hästberg utanför Borlänge. Foto: Jerry Lindén/Försvarsmakten
Dykare ur Försvarsmakten på väg ner för att bärga den omkomna kvinnan i gruvan i Tuna-Hästberg utanför Borlänge. Foto: Jerry Lindén/Försvarsmakten

Det var i söndags som en grupp erfarna dykare från Finland dök i gruvan utanför Borlänge. En av dykarna, en kvinna, fick något slags problem, drabbades av panik och avled. Hennes två kamrater återvände då upp till ytan och larmade SOS.

Då vare sig räddningstjänsten eller polisen har kapacitet att genomföra så här avancerade dykningar begärde polisen stöd från Försvarsmakten.

– Vi fick klartecken i onsdags kväll och planerade insatsen under torsdagen, säger Jerry Lindén.

Personalen som genomförde insatsen kom från SSS, Fjärde sjöstridsflottiljen och Försvarets materielverk (FMV). Även dykare från sjöpolisen, räddningstjänsten och en expert från finska kustbevakningen fanns på plats:

– Vi samarbetar med Finland inom ramen för projektet ”Dive Smart Baltic” och det var skönt att ha den finska kollegan med.

På fredagsförmiddagen genomfördes först ett rekognoseringsdyk som filmades:

– När dykarna kom upp tittade vi tillsammans igenom filmen och kunde då konstatera att det skulle bli lite mer komplicerat än vi först trott eftersom kroppen var längre in i gruvgången än vad vi tidigare fått information om.

På eftermiddagen genomfördes sedan själva bärgningen. Med hjälp av bland annat en undervattensskoter kunde kvinnans kropp tas upp. Efter 28 minuter var Försvarsmaktens dykare uppe på sex meters djup och möttes då av dykare från sjöpolisen som förde upp kroppen till ytan.

– Det hela gick väldigt bra. Vi har alla jobbat med att utveckla metoder för djup och långvarig dykning i krävande miljöer. De två som var nere och genomförde bärgningen av kroppen har civila certifikat för gruvdykning och har dessutom övat i gruvan tidigare, vilket naturligtvis var en stor fördel.

Innan gruppen lämnade gruvområdet genomfördes en timslång debriefing under räddningstjänstens ledning:

– Det var bra att prata igenom det som vi upplevt och det känns skönt att vi kunnat hjälpa till i en sådan här tragisk situation, avslutar Jerry Lindén.