”Dygnet runt och året om”

Dygnet runt och året om löser marinens enheter uppgifter längs Sveriges kust och skärgård. Söndag den 29 oktober var inget undantag för marinen, trots stormvindar och grov sjö.

Året runt och dygnet runt, löser enheter ur marinen uppgifter. HMS Malmö var ute på en sjöövervakningsuppgift när det begärdes assistans med sjukvårdstransport. Foto: Försvarsmakten
Personalen från Stena Nordica var tacksamma över att få hjälp av HMS Malmö. De var från Polen respektive Skottland. Fartygschefen Peter Krönvik var nöjd med hur hans besättning hade hanterat hela insatsen. Foto: HMS Malmö/Försvarsmakten

Fartyget HMS Malmö var ute på en flera dygn lång rutinmässigt sjöövervakningsuppdrag när det civila fartyget Stena Nordica larmade om brand ombord. Senare samma dag fick HMS Malmö förfrågan om de kunde genomföra en sjukvårdstransport av två skadade från Stena Nordica in till Karlskrona. Väl i Karlskrona skulle en ambulans vänta som skulle föra de två skadade för vidare vård.

– Jag är mycket stolt över hur min besättning hanterade uppgiften med hänsyn till rådande väderleksförhållanden. Samtliga ombord är glada över att vi befann oss i närheten och att vi kunde bistå Stena Nordica med denna sjukvårdstransport. Vid tillfället rådde det dåligt väder med en medelvind på cirka 17 meter per sekund och en våghöjd på mellan 2-2,5 meter. Det var mörkt och överbrytande sjö vid själva insatsen. Självklart måste varje insats övervägas. En insats får aldrig äventyra den egna besättningen eller de som ska undsättas. Jag och min besättning bedömde dock att vi kunde stödja Stena Nordica, sa fartygchefen örlogskapten Peter Krönvik

Räddningsinsatsen tog drygt 45 minuter och gick lugnt tillväga trots det dåliga vädret. De båda männen kunde senare omhändertas av sjukvårdspersonal. De hade fått lindrigare rökskador med anledning av branden men var annars vid gott vigör. Besättningen på Stena Nordica kunde själva släcka branden ombord.

– Vi är tränade för att kunna hantera alla typer av insatser oavsett väder och årstid. Det känns bra att kunna hjälpa andra och för oss är det en självklarhet, sa Krönvik