Uppgift: försvara Stockholm

I en övergiven och rivningsfärdig lokal vid värmeverket i Hjorthagen i Stockholm står Daniel Gustafsson och spanar ut genom fönstret. Han, och sju andra från Stockholmsbataljonen, väntar på att resten av kompaniet ska dyka upp. I vanliga fall är de kompisar, men idag spelar Daniel motståndaren.

Stockholmsbataljonen övar i Hjorthagen i Stockholm. De har framryckt mot sina objekt, som de ska ta och sedan bevaka. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Daniel Gustafsson, till vänster, är nöjd med att vara en del av Hemvärnet. Under övningen är hans kompis motståndare. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Hemvärnet tränar strid i bebyggelse i gamla byggnader, som inte längre används. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten
Övningsledare Daniel Ottosson, till höger, har stöd av sina instruktörer från Livgardesgruppen. Foto: Annika Gabestad/Försvarsmakten

– Jag tyckte det var så otroligt roligt att göra värnplikten. Den gemenskapen vi hade då var så unik. Det är en anledning till att jag sökte mig tillbaka till Försvarsmakten och till Hemvärnet, säger Daniel Gustafsson.

Försvarsmaktsövningen Aurora 17 pågår för fullt. Till en början märktes övningen inte av så mycket i centrala Stockholm, men under torsdagen fick huvudstadsborna höra Försvarsmaktens närvaro. På Södermalm, vid Bromma flygplats, i Sörentorp och så i Hjorthagen börjar Stockholmsbataljonen, eller den 24:e hemvärnsbataljonen som den också heter, att synas. Under nästan en vecka kommer den och Livgardets 26:e hemvärnsbataljon öva i Stockholm.

– Vi är det förband som försvarar Stockholm och dess invånare i händelse av krig eller kris, därför är det otroligt bra att vi kan öva på plats. Stockholmsmiljön finns ju bara här, vi kan inte öva på det någon annanstans, säger överstelöjtnant Daniel Ottosson, övningsledare.

Inte ett gäng gamla gubbar

I Daniel Gustafssons kompani är de flesta som han, män mellan 30-40 år, men också kvinnor i samma ålder. I 24:e hemvärnsbataljonen är 13 procent kvinnor och medelåldern är ungefär 35-36 år, berättar Daniel Ottosson.

– Nidbilden att det skulle vara ett gäng gamla gubbar stämmer inte, säger Daniel Ottosson.

Efter att Daniel Gustafsson och de andra som spelar motståndarna stått beredda ett tag anländer resten av kompaniet. De är cirka 120 stycken, alltså ungefär nio gånger fler soldater än Daniel och de andra. Hur många de ska vara på motståndarsidan är noga uträknat, så att övningen ska bli så bra som möjligt och så att de som anfaller får träna på bästa sätt. Efter ett tag gör sig kompaniet redo för att söka upp Daniel och de övriga motståndarna som är gömda på strategiska platser i det höga, gråa huset.

– För oss är det här lite annorlunda, vi övar mest i skogen i vanliga fall. Att öva strid i bebyggelse som det här kallas tränar vi inte lika ofta, berättar Daniel Gustafsson.

Hemvärnet har till uppgift att verka över hela konfliktskalan – från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig. Daniel Gustafsson gick med i Hemvärnet ett tag innan Salabranden bröt ut 2014, där Hemvärnet gjorde stora insatser.

– Jag fick på en gång känna att jag kunde vara med och tillföra något. Och så är det här coolt såklart, att få vara med och vara en del av en sådan här stor övning som Aurora 17.