271 dagar senare

På nio månader hinner du genomgå en graviditet, studera ett läsår på högskola eller göra en ordentlig resa runt jorden. Om du får möjlighet kan du också utbilda dig till amfibiesoldat. Det valde nämligen de 93 soldaterna som i dag uppmärksammades med en ceremoni på Berga. Och för cirka 90 % av dem fortsätter deras engagemang i Försvarsmakten.

Den sista marschen i samma pluton. I morgon splittras kompaniet och på måndag har soldaterna nya uppgifter. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Bästa soldat och bästa kamrat tilldelas ett särskilt pris - sin alldeles egna yxa. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Inför sista uppställningen ska kolonnerna vara prydliga. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Det är första gången kapten Emir Kadric är chef för en grundutbildningsomgång och han är nöjd över resultatet. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Några soldater erhöll också sitt utbildningstecken för amfibiesoldat. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Amfibieregementets fana överlämnades till förbanden i januari 2017 av H.M. kung Carl XVI Gustaf. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Svetten rinner längs ryggen under fältskjortan. Solen gassar på de 93 soldater som precis ställt upp på ceremoniplatsen på Berga. Detta är deras näst sista dag på grundutbildningskompaniet vid Amfibieregementet (Amf 1) och i morgon kommer deras grupper att splittras. Även om många av dem kommer att fortsätta i Försvarsmakten kommer vardagen att se annorlunda ut. Dagens ceremoni markerar slutet på början som tog sin början den 19 september förra året.

Amfibieregementet genomför grundutbildningar flera gånger om året men denna gång var speciell. Denna gång har rekryterna genomfört utbildningen inom ramen för det nya utbildningsystemet. Det innebär att det varit möjligt att lägga mer tid på utbildning. Kapten Emir Kadric är kompanichef för grundutbildning och för honom har det nya systemet inneburit en klar fördel.
– Detta system har gett oss stora möjligheter att bedriva grundutbildningen såsom vi gjorde när vi hade värnpliktiga. Eftersom vi inte är lika begränsade av arbetstid har vi kunnat lägga mycket mer tid på utbildning. Det har gett riktigt bra resultat och gett oss möjlighet att ge soldaterna djupare kunskaper än vad vi kunnat göra tidigare. Jag vågar påstå att detta är den bästa utbildningsomgången vi haft sedan vi gick över från värnpliktiga till anställda soldater, säger Emir.

Fyra av fem fortsätter på Amf 1

Över 90 % av soldaterna kommer att fortsätta i Försvarsmakten. Sex soldater går till andra förband, en soldat kommer att påbörja officersutbildningen och inte mindre än 73 av de 93 soldaterna har tackat ja till en anställning och börjar tjänstgöra vid Amfibieregementet. En av dem är rekryt Joel Åström som på måndag börjar sin tjänstgöring vid 204:e amfibieskyttekompaniet. För honom har grundutbildningen varit en positiv upplevelse.
– Mycket var som förväntade mig. Jag gick in ganska föresättningslöst för att inte bli besviken. Det bästa har varit stämningen och sammanhållningen som kommer av all tid som vi har fått spendera med varandra. Det värsta har ju helt klart varit övningarna, i alla fall under tiden de har pågått. Efteråt har det känts bra att ha genomfört dem. Från grundutbildningen kommer jag att ta med mig vikten av god ordning och vad det innebär att representera Försvarsmakten, säger Joel.

Rekryt Joel Åström gör honnör.
Rekryt Joel Åström från Strängnäs kommer att tjänstgöra på 204:e amfibieskyttekompaniet. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Efter väl valda ord, prisutdelning till bästa soldat och kamrat samt prisutdelning, är det dags att avsluta ceremonin. Plutonsvis rör sig soldaterna upp till sin kasern. För många av dem innebär dagen återställning av sin utrustning och att sy märken på sina nya uniformer. Emir Kadric avslutar med att ge soldaterna ett sista råd på vägen.
– Det är nu den riktiga prövningen börjar! Nu gäller det att leverera ett gott resultat varje dag på sitt nya kompani och leva upp till de förväntningar de har på sig. Som soldater gäller det också att vara föregångare med ödmjukhet för blivande rekryter och komma ihåg hur vilsna i själen de själva var när de stod innanför grindarna för första gången på hösten 2016, säger Emir.