Generallöjtnant för en dag

– Vi kan gärna byta jobb för en dag! Det var fanjunkare Eirik Steinums uppmaning till Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Anders Silwer i ett mail han skickade när han var frustrerad över föreslagna ändringar av arbetstidsavtal för Försvarsmaktens anställda. Anders Silwer tog honom på orden och för en tid sedan praktiserade generallöjtnanten som fanjunkare på Wartofta kompani på P 4 för en dag. Veckan efter var det dags för fanjunkare Steinum att prova rollen som Försvarsmaktens produktionschef.

Fanjunkare Eirik Steinum provsitter generallöjtnant Anders Silwers skrivbord.
Fanjunkare Eirik Steinum provsitter generallöjtnant Anders Silwers skrivbord. Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten
Dags för prodrapport, där Anders Silwer, chef för produktionsledningen samlar sin ledningsgrupp varje vecka.
Dags för prodrapport, där Anders Silwer samlar sin ledningsgrupp varje vecka. Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten

Klockan är strax innan elva på förmiddagen och på sammanträdesbordet i Anders Silwers arbetsrum ligger en bunt färdigbredda knäckemackor. Eirik Steinum och Anders Silwer äter varsin på stående fot då de har en kort paus mellan två möten. De kommer precis från ÖB:s återkommande måndagsmöte MSSO – Militärstrategisk stabsorientering – där stora delar av försvarsmaktsledningen och andra höga chefer i Högkvarteret deltar. Efter en rask promenad från Högkvarteret på Lidingövägen till Tre Vapen på Banérgaten är det nu dags för prodrapport, där Anders Silwer samlar sin ledningsgrupp varje vecka.

– När jag besökte Eirik på P 4 i förra veckan hade han tagit med matlåda till mig. Jag tänkte bjuda honom på lunch i personalrestaurangen senare i dag men jag minns att jag behövde äta ofta när jag var i hans ålder så jag tog med några mackor till mellanmål, säger Anders Silwer.

Mellanmålet var välbehövligt, för arbetsdagen började redan halv åtta med kalendermöte – det vill säga avstämning mellan produktionsledningens chefer om veckans kommande verksamheter och prioriteringar. Dagen fortsätter sedan med en strid ström av fasta möten. Eirik Steinum får följa med överallt och i slutet av dagen har han fått många nya intryck.

– Jag lärde mig massa saker men det mesta av informationen och det besluten handlar om är sekretessbelagda ärenden. Jag lärde mig mycket om mig själv och mina fördomar genom att besöka produktionsledningen, säger han.

Eirik Steinum slås också av vilken detaljupplösning som finns på produktionsledningen.

– Uppfattningen som fanns hos mig var att verksamheten som bedrivs ute på bataljon och kompani är för långt ner för att den ska märkas i det stora maskineriet, men jag hade fel. Dessutom tar jag med mig den arbetskamratliga dialogen som jag fick förmånen att ha med Anders Silwer och hans kollegor.

Fler medarbetare borde byta jobb med varandra för att komma närmare varandras verkligheter. Speciellt då man är beroende av varandra i sitt dagliga arbete, tycker Eirik Steinum.

– Jag tror att detta kan vara ett sätt att ta bort en del av den frustration som finns i organisationen på olika plan. Det har varit nyttigt för både mig och generalen att mötas i varandras vardagar utan en massa pompa och ståt. Det har gjort att vi har kunnat prata till punkt, säger han.

Anders Silwer är glad att Eirik Steinum förslog jobbytet. Det var egentligen inget nytt för honom hur verksamheten på P4 fungerar men han har fått ett djupare perspektiv.

– Jag har haft två riktigt bra dagar på jobbet där jag, som Eirik säger, fått tala till punkt med en medarbetare. Så mycket tid finns det normalt inte för ett ämnesområde i min vardag. Det mest bestående intrycket är Eiriks personlighet. En professionell, dedikerad specialistofficer med stort hjärta som vet vad han vill och är tydlig med det. Wartofta kompani har visat sin kvalité. Om Eirik leder tar jag gärna en plats i hans pluton.