Tillbaka på fastlandet

Ö-resenärerna har kommit hem

För drygt två månader sedan anlände 1911:e pansarskyttekompaniet från Norrbottens regemente till Gotland med utmaningen att lösa nya uppgifter i ny terräng och samtidigt upprätthålla den ordinarie verksamheten. Nu är kompaniet tillbaka på fastlandet, hemma i Norrbotten.

Vagnarna står på rad för att bli uppsmorda och vårdade inför kommande vinterinsatser. Foto: Mattias Hellgren
Vicekorpral Martina Wassberger, ser till att vagnarna är i toppskick inför kommande vintertjänst. Foto: Mattias Hellgren
Sergeant Johan Olsson, ställföreträdande bärgningsgruppchef. Foto: Mattias Hellgren
Stridsfordonen ställs om för att fungera optimalt inför snö- och vinterförhållanden. Foto: Mattias Hellgren
"Tack vare förhållandena på Gotland fick alla i besättningen möjlighet att öva på saker som vi annars inte skulle kunna göra i samma omfattning" berättar Chrisoffer Jaako, stridsfordonsskytt. Foto: Mattias Hellgren
"En stor fördel var möjligheten att öva skarpskjutning med fullt kompani på ett helt övningsfält i ny terräng", säger vagnchefen Linus Berenard. Foto: Mattias Hellgren
Rengöring och vård efter intensiv tjänstgöring är a och o för ett välfungerande maskineri. Foto: Mattias Hellgren

I linje med Försvarsmaktens beslut tidigare i höst, att tidigarelägga den permanenta etableringen av ett mekaniserat kompani på Gotland, samt att tiden fram tills stridsgruppen är på plats i mitten av 2017 låta förband från olika platser i Sverige vara förlagda och bedriva sin verksamhet där, så har nu 1911:e pansarskyttekompaniet avslutat sitt pass på ön och lämnat över verksamheten till nästa förband.

– Det var en spännande överraskning när vi fick veta att vi skulle åka till Gotland, vi fick tänka om lite angående vår verksamhet men det var riktigt nyttigt, berättar vicekorpral Martina Wassberger, stridsfordonsskytt.

Positivt hela vägen

– Gotlänningarna var glada och positiva till att vi var där, många uttryckte glädje över faktumet att efter tio års tystnad, så smäller det plötsligt på fältet varje dag, berättar sergeant Johan Olsson, ställföreträdande bärgningsgruppchef. Kompaniets tid på Gotland uppfattas som inspirerande och positiv rakt igenom. Vagnchefen Linus Berenard känner sig lättad över att verksamheten fortlöpte smidigt. Samtidigt var det lite intensivare än på hemmaplan genom att kompaniet vid sidan av ordinarie verksamhet även löste uppgifter som skyddsvakt på ön.

– Man känner stolthet i moderlandshjärtat när man gör betydande saker som gör skillnad på riktigt, säger Linus Berenard. En stor fördel med att förlägga verksamheten på ön var möjligheten att öva skarpskjutning med fullt kompani på ett helt övningsfält i ny terräng. Dessutom i form av vinterstrid i två decimeter nysnö vilket var oväntat.

– Hemma är det mer kuperat och bergigt med skog, på Gotland är det öppet och flackt vilket bjuder in till övning med långa skjutavstånd, berättar Chrisoffer Jaako, stridsfordonsskytt.

– Kul också att vi hade snön med oss ett tag, men väderförhållandena var annorlunda på ön, blåst och regn, det är en sak att klä sig efter kyla, svårare med blåst, konstaterar Martina Wassberger.

Nu är det rengöring och vård av utrustning som gäller. Leriga vagnar fulla med gotlandsgyttja tvättas av och ställs om inför kommande vintertjänst. Samtidigt förbereder sig kompaniet för kommande övningar och utlandstjänstgöring.

Norrbottens pansarbataljon söker soldater

Utbildningarna startar i juni och augusti 2017. Låter det intressant? Registrera dig på ”Mitt försvarsmakten” redan idag!