"Gör man fel så dör man"

Detaljerna i fokus under repetitionsutbildning för stridsvagnsbesättningar

Det sitter i detaljerna. Förmågan att intuitivt veta vad som ska göras och när är avgörande. Att vara riktigt vass i sin egen roll gör att man tillsammans med sina kollegor skapar en väl fungerande helhet. Stridsvagnsbesättningarna som varit inne på repetitionsutbildning har det fortfarande. Trots att det var många år sedan de gjorde sin värnplikt.

Soldater i lektionssal som lyssnar på övningsledare.
Genomgång i besättningsträningsanläggningen (BTA) i Skövde. Skyttar och vagnchefer tränas i simulatorer, laddare i den så kallade torntränaren och förare i stridsvagnar ute på Skövde övningsfält. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Gråa containrar från utsidan.
Det ser inte mycket ut för världen, men inne i containrarna pågår full aktivitet. Innanför dörrarna ser det ut som i en stridsvagn och skytt och vagnchef får på ett realistiskt sätt öva på sitt eget hantverk och på samspelet sinsemellan. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Instruktörer sitter framför dataskärmar med hölrurar.
Instruktörerna kan följa övningen på mycket nära håll och bedöma varje rörelse som sker och varje beslut som fattas av soldaterna som jobbar inne i simulatorerna. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Stefan Lindquist sitter framför dataskärmar och pekar på en av dem.
Stefan Lindquist är chef över besättningsträningsanläggningen, och planerar övnings- och träningstillfällen, samt är med som instruktör. Varje detalj kan vara avgörande och från sin plats ser och hör han allt som pågår inne i simulatorerna. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

— De här soldaterna är riktigt bra. De är otroligt duktiga och när de kommer hit kan vi lägga nivån högt, berättar Stefan Lindquist som är chef över den besättningsträningsanläggning som används för att mängdträna stridsvagnsbesättningar. De sitter fortfarande i ryggmärgen på dem eftersom de spenderade ett år av sitt liv med att nöta sin specialitet med en kontinuerlig stegring. Det gör att de är väldigt värdefulla för Försvarsmakten och vår förmåga.

Simulatorer ett effektivt sätt att träna detaljer

Under den repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar som nyligen har genomförts i Skövde användes besättningsträningsanläggningen – BTA, för att på ett effektivt sätt träna alla delar av besättningarna i sitt eget hantverk. Skytt, vagnschef och laddare var inne i den simulerade miljön och förarna var ute på fältet i verkliga stridsvagnar. En metod som tillåter en hög detaljupplösning och att man helt och fullt kan fokusera på att plocka fram sina egna färdigheter och utveckla dem.

— Under det här träningstillfället har vi inne i anläggningen fokuserat på detaljerna i detaljerna för att finjustera deras personliga färdigheter i sin roll som vagnchef, skytt eller laddare, berättar Stefan. Med hjälp av vår simulator kan vi följa deras minsta rörelse och se hur de tänker och om de missar små men viktiga steg. För gör man fel i skarpt läge, ja då dör man. Det vi sysslar med är på allvar, det ska man inte glömma bort och att ha förtroende för varandras förmåga var ett av målen med den här repetitionsutbildningen. När de väl gäller ska de kunna lita på varandra till hundra procent.

Med repetitionsutbildning tar Försvarsmakten till vara på den kompetens som finns hos dem som gjorde värnplikten och kan på det sättet öka förbandens operativa förmåga. Beslutet att låta Försvarsmakten beordra till tjänstgöring för repetitionsutbildning fattades av regeringen 2014. Vi det här tillfället var det 55 stridsvagnssoldater som spenderade sex dagar i Skövde med att uppdatera och förfina sina kunskaper.