Hemvärnets ungdomstävling firade 60 år

Nu är Rikshemvärnschefens ungdomstävling 2016 över för i år. Tävlingen har hållits på Hemvärnets stridsskola för 60:e året, och är Försvarsmaktens största och äldsta ungdomstävling. Totalt har 67 lag deltagit, varav tio utländska lag från bland annat Lettland, Estland och Litauen. Tävlingen har bjudit på många hejarop, skratt, glädjetårar och stundtals förvirring. Tillsammans har ungdomarna kämpat och haft kul under tre väldigt intensiva och händelserika dagar.

Killarna från Lettland startade samtidigt som lag 41 från Amfibiekårsföreningen och hade en delad första plats under söndagens tävling, men lyckades springa ifrån och var först i mål. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Pansarbrudarnas bästa prestation var hinderbanan, på tiden 10:50:87, en klart färbättring från förra året. Laget består av Felicia Haubjerg, Emelie Lindell, Mimmi Oliw, Elin Falck och Amanda Lundblad. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Vinnande lag. Från vänster; Tobias Wikström, Hilbert Jägers, Lina Öststorm, Johan Pettersson och Olle Gibson (lagledare), från Fältjägargruppen I 19. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten

Första dagen bestod av inskjutning av vapen, lagledargenomgång, och mingel i tältbyn. Under lördagen var det dags att dra igång de olika tävlingsgrenarna. Stationerna för i år var fältskjutning, avståndsbedömning, bågskytte (som var årets överraskningsmoment), precisionskastning, hinderbana, biathlon och orienteringsbudkavle (som är en stafett på tre olika sträckor). Söndagen bjöd på stridspars- och patrullorientering, snabbskytte och snabbmarsch.

Bästa prestation gick till lag 11, Republikens representanter från Fältjägargruppen (I 19) som kammade hem ett flertal olika titlar, bland annat för årets bästa lagledare, bästa tiden under biathlon, precisionskastning, och fältskjutningen. De blev även årets bästa mixade lag. Lag 34, Latvija 1 från Lettland var däremot först över mållinjen efter snabbmarschen under söndagen.

Ett av tjejlagen på plats var ”Pansarbrudarna” från Skånska gruppen (P 7) som var med och tävlade för andra året. Trots att tjejerna inte blev bäst i kategorin bästa tjejlag hade de kul och var nöjda med sin prestation.

– Det känns mycket bra, och vi är nöjda, framför allt med tiden på hinderbanan, säger Amanda Lundblad, 20 år (lagledare).

På plats under söndagens avslutningsceremoni fanns överbefälhavaren, Micael Bydén för att dela ut priset till det vinnande lagen i de olika kategorierna.

– Det är en ära att få vara här idag, sa generalen under ceremonin.

Hans budskap var att ungdomarna skulle fortsätta engagera sig i ungdomsverksamheten och han passade även på att uppmanna dem till att söka till grundutbildningen och en fortsatt karriär inom Försvarsmakten.

Första gången tävlingen gick på skola var 1956, och gick då under namnet Hemvärnspatrulltävling. Tävlingen genomfördes ursprungligen i maj under två dagar, men för ungefär 10 år sedan flyttades den till augusti. Idén till tävlingen härstammar från 40-talets sommarkurser för ungdomar på Hemvärnets stridsskola som brukade avslutas med en liten fälttävling där ungdomar från hela landet kunde mäta sina krafter med varandra och tävla om vem som var bäst.