Uppgift: se till att Sverige fungerar i kris och krig

Det finns många som brinner för uppgiften och de gör det genom att jobba som polis, brandman, minröjare, sjöräddare, hundförare, soldat eller något annat av alla de yrkesområden som inryms under totalförsvarets paraply. En del gör det i sitt dagliga arbete och andra som frivilliga på sin lediga tid. Under den gångna lördagen fanns möjlighet att träffa några av dem i Växjö.

Brandmannen Niklas Runbert var inte den ende som passade på att besöka Ing 2:s fordon på platsen. "Jag skulle nog kunna tänka mig att köra en sån här" sa han med ett leende efter att ha klivit av. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Polisen var på plats med olika fordon. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Hemvärnets bandvagn lockade i vanlig ordning många besökare som gärna tog sig en tur runt torget. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Den som söker finner. Det var många barn som tog chansen att söka efter minor i form av folieklädda chokladmynt. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
F 17 visar några av sina markbaserade fordon. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Ammunitonsröjaren passar på att byta några ord med besökare efter förevisningen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

En mängd olika organisationer fanns representerade på Stortorget i Växjö, alla med den gemensamma nämnaren, strävan mot att se till att Sverige fungerar vid en krissituation. På plats fanns många fordon och maskiner som man kunde skärskåda. För den som ville gavs möjligheten att röja folieinslagna chokladmynt. Man kunde också följa arbetet med att klippa isär en bil för att omhänderta en skadad person vid en bilolycka. Och självklart få information om hur man själv skulle kunna bli en del av detta.

Fredrik Olausson från Blekinge flygflottilj, F 17 var en av alla som var på plats för att visa upp sin verksamhet. Med sig hade han bland annat ett militärt räddningstjänstfordon. Han kunde inte nog understryka vikten av att, för våra medborgare, visa upp de resurser som finns för att kunna hantera en eventuell kris.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi visar detta för allmänheten. Vi har vid ett annat tillfälle haft studiebesök av ensamkommande flyktingbarn där de fick testa och prova på. Efteråt fick vi sedan höra att de undrade hur det kom sig att svenska soldater är så snälla. Så det är viktigt att vi träffas på det här sättet, säger Fredrik Olausson.

Är du själv intresserad av att bli en del av just Försvarsmaktens verksamhet finns en mängd ingångar. Läs mer på jobb.forsvarsmakten.se