Specialistofficerare med erfarenhet

Ett antal kadetter står uppradade framför Markstridsskolans lokaler i Kvarn. Den fina uniformen är på. Baskrar sitter på huvudet. Solen lyser med sin frånvaro, men det är ändå en skön höstdag. Om bara några minuter är de inte längre kadetter, utan specialistofficerare.

Kadetter uppställda utanför Markstridsskolan i Kvarn
Uppställda utanför Markstridsskolan i Kvarn. Med vid ceremonin var även de kadetter som precis påbörjat sin utbildning, och som direkt efteråt återvände ut i fält till pågående övning. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Examensbeviset
Det efterlängtade examensbeviset. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
På bilden spelar musikkåren innan gästerna anlände.
Helgen innan examen firades det med bal. På bilden spelar musikkåren innan gästerna anlände. Foto: Sofia Hag

Totalt var det 18 tjejer och killar som under torsdagen examinerades från den anpassade specialistofficersutbildningen vid Markstridsskolan. En utbildning som gör dem till en mycket viktig del av verksamheten och tar dem en bit på väg mot att bli experter inom sitt tjänsteområde.

— Ni är ryggraden i våra krigsförband och ni är efterlängtade på förbanden. Jag ser individer som har vuxit en hel del sedan ni kom hit, sa Markstridsskolans utbildningschef Johan Skiöld när han höll sitt tal under ceremonin. Men kom ihåg att ni inte är fullärda. Sträva alltid efter att bli bättre och sträva alltid efter att utvecklas. Det här är bara början.

En utbildning för erfarna soldater

Den anpassade specialistofficersutbildningen är riktad mot soldater som arbetat ett antal år inom Försvarsmakten och som vill ta klivet vidare in i officersyrket. Det krävs minst fyra års tjänstgöring, varav minst ett ska ha varit som gruppchef eller ställföreträdande gruppchef. Erfarenhet som gör att man kan tillbringa en kortare tid på skolan än den som väljer att gå direkt från grundutbildning till specialistofficersutbildningen.

— Det här är en nivåhöjande utbildning och de här eleverna har tagit den till sig med ödmjukhet och engagemang, sa Stefan Andersson, chef för officerskompaniet vid Markstridsskolan. Det här är andra omgången av den anpassade specialistofficersutbildningen som vi har genomfört här på Markstridsskolan och det har gått mycket bra och enligt plan. Det har varit en välbalanserad utbildning och alla som kom till oss i början av året har nu också tagit examen.

Omtanke, noggrannhet och föregångsmannaskap

Efter ceremonin delades examensbevis ut och representanter för de förband där de nyutexaminerade specialistofficerarna nu ska börja arbeta fanns på plats för att välkomna sina kollegor.

— Ta hand om era soldater, var noggranna och var föregångsmän. Jag har aldrig under mina 30 år i Försvarsmakten ångrat mitt yrkesval och jag hoppas att ni också kommer att känna så. Lycka till, och välkomna in i Försvarsmakten i er nya roll som specialistofficerare, avslutade Johan Skiöld.