En del av skärgården

Gillar man att sova under bar himmel och äta mat i skydd av en gran eller av mörker, är tjänstgöring på amfibieförbandet den perfekta lösningen.

En tillfällig sängplats i det fria när det är möjligt till vila Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
"Dygnsstaten", påsens innehåll Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En del av skärgården Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Mat och utrustning packas för att kunna överleva ute i fält Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En tillfällig återhämtningsplats där truppen hade möjlighet att tvätta sig i havet och sova lite Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Köket ombord på lätta trossfärjan Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
När det finns tillfälle, vilar alltid en soldat för att orka lösa uppgifter Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
För att orka strida är det viktigt med återhämtning, man väljer en lämplig plats i den terräng man befinner sig. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Dags att förbeda maten, kryddan med högsta hugg i munnen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

När förbandet kliver i stridsbåtar, trossfärjor, svävare eller förflyttar sig till fots för att lösa uppgifter ute i skärgården, lämnar de också i mångas tycke, all möjlig bekvämlighet. De blir helt enkelt en del av skärgården.

När förbandet inte löser uppgifter måste de återhämta sig för att skapa uthållighet. I bästa fall finns det en barack som truppen kan återhämta sig i, men oftast bor de i grupptält eller under bar himmel. Båtbesättningar sover ombord på den egna båten om de kan garanterat att få den vila som de behöver. I de flesta fall sover de i bivacker eller tält för att garanterat få deras sex timmars vila som reglerna kräver för att de ska kunna framföra båtar och fartyg på ett säkert sätt. 

Måltiderna utgörs ofta av så kallad ”dygnsstat”, en påse som innehåller frukost lunch och middag. Innehållet i måltiderna ska täcka ett dagsbehov av kalorier för en aktiv soldat. Målsättningen är att förbandet ska få en varm lagad måltid om dagen, som lagas av underhållskompaniet och förplägnadsplutonen. Förplägnadsplutonen har kapacitet att tillaga 400 portioner under tre till fyra dagar, sedan måste de göra en kort återhämtning. Maten lagas ombord på lätta trossfärjan där koket är placerat.