Prinsbröllopet – slutet på en intensiv period

Den 13:e juni gifter sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Försvarsmakten deltar bland annat med paraderande soldater, beriden eskort och musik. Förberedelserna har pågått länge, och nu när flera stora händelser sammanfaller går arbetet på högvarv.

Richard Beck-Friis är chef för kommendantstaben på Stockholms slott och fungerar som kontaktyta mellan hovet, överkommendanten, Försvarsmakten, utrikesdepartementet och regeringskansliet. På bilden: Kortegevägen under prinsbröllopet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Richard Beck-Friis samverkar bland annat med polisen i förberedelsearbetet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Bajonetter kontrolleras så att de är skinande blanka och fria från rost. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Omklädningsrummet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Tjänsteförrättande plutonchefen för livkompaniets 4:e pluton, Alexander Karsäter, stryker byxorna med en fuktig duk för att få de perfekta pressvecken. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Kängorna putsas med bomull, värmepistol, varmt/kallt vatten och strumpbyxor för att få den perfekta glansen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Fortfarande en stunds putsande kvar till den djupa och repfria glansen infinner sig... "Det blir aldrig perfekt..." Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Visitation av uniformer och utrustning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Försvarsmakten ska inte bara kunna skydda Sverige i kris och krig. Till uppgifterna hör även att bevaka de kungliga slotten och delta med personal vid statsceremonier och kungliga audienser.

– De senaste dagarna har vi bland annat deltagit med personal vid veterandagen, nationaldagen och vid statsbesöket från Indien. Vi befinner oss i sluttampen av en intensiv period nu där det kungliga bröllopet är den sista stora händelsen innan semestern, säger Alexander Karsäter som är tjänsteförrättande chef på livkompaniets 4:e pluton.

1 400 soldater under prinsens bröllop

Under bröllopet kommer sammanlagt 1 400 soldater och officerare från nio olika förband att delta och bilda häckstyrka, vilket är 500 fler än under Madeleines bröllop. Antalet deltagare styrs av längden på kortegevägen som i sin tur regleras utifrån hur det övriga bröllopsprogrammet ser ut.

– Allt måste synka och genom att reglera längden på kortegevägen får man programmet att gå ihop. Programmet är unikt för vart och ett av kungabarnen och alltså inte bara en upprepning av föregående bröllop, säger Richard Beck-Friis som är chef för kommendantstaben på Stockholms slott.

Mycket arbete bakom kulisserna

Bakom varje lyckat genomförande ligger hundratals timmar av planering, förövningar, repetitioner, vård av utrustning och samverkan med andra organisationer och myndigheter. Inget får gå fel när man representerar Sverige och har hela världens ögon på sig.

– Det är lite jobbigt just nu eftersom det är många stora händelser under kort tid, men det är samtidigt otroligt kul att få vara med om något som väldigt få har möjlighet att få uppleva på nära håll, säger Alexander Karsäter.

– Antingen så gör man det bra eller så gör man det inte alls. Kvaliteten får man betala för med tid och just nu ligger tidsuttaget och mängden händelser på gränsen till vad vi klarar med krav på stil och kvalitet, säger Richard Beck-Friis.

Engagerad personal

Att soldater och officerare har jobbat hårt under våren kan Alexander Karsäter och Richard Beck-Friis Häll intyga.

– Jag är jättenöjd och jättestolt över mina soldater just nu. Dom har levererat bra och nu ska vi fortsätta att hålla flaggan högt fram till vi går på ledighet. Jag hoppas att jag själv får vara med och jobba under bröllopet, säger Alexander Karsäter.

– Det finns ett stort engagemang och en stolthet som det gäller att ta tillvara på. För min del gäller det att vara tydlig och skapa målande beskrivningar och en målbild för hur jag vill att det ska se ut i slutändan. Det är roligt att få vara med och skapa och jag känner mig mycket trygg i det vi nu ska göra och hur det ska gå till, säger Richard Beck-Friis.