Tid och plats för högvakten

Vaktparaden genom Stockholm till Stockholms slott där högvaktsavlösningen sker är en populär turistattraktion. Här hittar du normalt information om tid och plats för ceremonierna men med anledning av Covid-19 och de restriktioner som Regeringen infört genomförs inte vaktparad genom Stockholm och de ceremoniella högvaktsavlösningarna enligt vaktturlistorna.

Vaktturlistorna har tagits bort och kommer att publiceras då dessa ceremonier återupptas.

Högvakten på Stockholms slott. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Var och när du kan se vaktparaden till Stockholms slott beror på vilken tid på året och vilken dag det är, samt om vaktparaden är beriden eller sker till fots. Information om vad som gäller dag för dag finns normalt i pdf-dokument i högerspalten.

 

Vaktparaden

Vaktparaden till Stockholms slott kan vara beriden eller ske till fots. I den beridna vaktparaden deltar Livgardets dragonmusikkår och den sker på utvalda dagar från april till och med augusti. Paraden startar på kavallerikasernen på Lidingövägen 28 och rider längs Sturegatan, Stureplan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan Gustav Adolfs torg och Norrbro.

Vaktparaden till fots avmarscherar från Armémuseum på Riddargatan 13. Paradvägen går längs Artillerigatan, Strandvägen, Nybroplan, Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro.

Under november och december sker avmarsch istället från Mynttorget i Gamla stan. Då går paradvägen runt Stockholms slott in på yttre borggården. Under vissa dagar av vintersäsongen sker avmarsch från Armémuseum.

Högvaktsavlösningen

Vaktparadens marschväg leder fram till Stockholms slotts yttre borggård, där högvaktsavlösning sker. Ceremonin börjar klockan 12.15 på vardagar (inklusive lördagar) och klockan 13.15 på söndagar och helgdagar. Den varar i cirka 40 minuter.

Tid och plats för vaktparaden och högvaktsavlösningen gäller med reservation för eventuella förändringar.