”It´s freezing cold”

Övningen BALTOPS har nyligen inletts och man kan redan skönja fartyg från bland annat Storbritannien, USA och Polen utanför Ravlundas kust.

Svenska soldater ur 2:amfibiebataljonen går ombord på det amerikanska fartyget USS San Antonio för att delta på BALTOPS. I år är syftet att träna svenska styrkor att samöva med andra nationer. Centralt i övningen är en landstigningsoperation på Ravlunda skjutfält Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera
Finska soldater var mycket imponerade av den vackra natur som Ravlunds skjutfält bjöd på och de såg fram emot övningen, inte minst att åter få öva med amfibiebataljonen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Under tisdagen rangerades trupper ut till de större fartygen som kan skönjas i bakgrunden. Bland annat transporterades finska enheter ut till fartygen av amerikanska svävare Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Under drygt två veckor kommer förband från 17 olika nationer att samöva olika moment i syfte att träna enheters uppträdande i större multinationella styrkesammansättningar. Det kommer att övas allt ifrån amfibieoperationer till flygstrid. För att inte spilla någon tid, inleddes samövningar ganska omgående under dagen vid stranden på Ravlunda skjutfält.

Samövning som ökar förmågor

Under några timmar i gassande sol övades landstigning med svenska stridsbåtar, amerikanska svävare och landstigningsbåtar tillhörande Storbritannien. Även om det inte är starka strömmar att ta hänsyn till vid den aktuella kusten så finns det en hel del sandbankar som flyttar på sig vilket gör det lite svårt att komma ända in till stranden. För många av soldaterna blev det årets första dopp, det blev några spontana skrik när de hoppade i det iskalla vattnet från stridsbåtarna.

– Ohh, It´s freezing cold, sa en av de amerikanska soldatern när han vadade i land

De första övningarna består i att gå igenom säkerheten ombord, vilka order som ges i olika sammanhang, inte minst vid landstigning. Efter hand kommer svårighetsgraden och tempot att öka där målsättningen är att genomföra en större amfibieoperation med flera ingående nationer i ett sammanhang inom ramen för övningen. De kommande dagarna kommer bestå i att fortsätta momentvisa samövningar och senare under veckan kommer det att genomföras skarpskjutningar med olika vapensystem på Ravlunda skjutfält. Under pågående landstigningsövningar kunde man höra ljudet av JAS som flög över Ravlunda.