Försvarsmakten bjöd på "första parkett"

Käringberget intogs av seglingsintresserade åskådare under In Port Race

Ja, förmodligen var det publikrekord på Göteborgs garnison när grindarna idag öppnades för allmänheten under In-Port Race. Det var den sista tävlingen för de sju segelbåtarna i tävlingen Volvo Ocean Race som gjordes upp i Göteborgs hamninlopp och Käringberget var en av de bästa åskådarplatserna, vilket också märktes på antalet besökare.

Två tjejer som var tidigt på plats för att få platser på toppen av Käringberget: Emma Dahlborg och Rebecka Svedholm, njöt av utsikten och fikade i väntan på att In Port Race skulle börje. Foto: Carl M Sjöstrand
Familjen Lindskogen hejade på SCA, "tjejbåten"! Lars och Charlotte med dottern Sofia kom från Tångudden för att få titta på seglingstävlingen. Foto: Carl M Sjöstrand
Emma Strömberg, Hanna Bengtsson-Malmeblad och Elvira Strömberg hade ärvt seglingsintresset av sina engagerade fäder. Även dessa tjejer hejade på den svenska "tjejbåten" SCA. Foto: Carl M Sjöstrand
Den holländska tävlande Brunel passerar först den toppmoderna korvetten Nyköping och sedan det äldsta fartyget i hamnen; Ostindiefararen. Foto: Carl M Sjöstrand
Små marginaler i hamnen när det är dags att ändra kurs för fyra av de tävlande båtarna. Foto: Carl M Sjöstrand
Gabriel Nordqvist, 10 år, tyckte det var kul att prova en skyddsväst, även om den kändes ganska tung! vicekorpral Martin Jansson från Säkerhetskompani Sjö hjälpte till. Foto: Carl M Sjöstrand

Det är svårt att säga hur många gäster och besökare det var på garnisonen men en gissning är runt 30 tusen personer. De flesta förbanden och enheterna på garnisonen passade på att berätta om sin verksamhet och visa materiel för besökarna. Allmänheten var mycket intresserade och många fick aha-upplevelser när de fick reda på vilken verksamhet som finns här.

Göteborgs och Borås hemvärnsmusikkårer spelade vid flera tillfällen under dagen. De drygt 80 ungdomar som under veckan varit på ett ungdomsmusikläger med hemvärnsmusiken var med och uppträdde. På söndag ska de sistnämnda dessutom spela i Frihamnen under sista dagen av Volvo Ocean Race.

Försvarsmakten har under veckan funnits representerad i Frihamnen med personal och trailer som berättat för besökarna hur det är att jobba hos oss och vilka val som finns. Dessutom har korvetten Nyköping och HMS Falken varit med några dagar och haft ”öppet skepp” så att allmänheten kunnat besöka dem.  

Både vid målgången i måndags och under In-Port Race så har 17.e bevakningsbåtskompaniet ur Amfibieregementet stöttat tävlingen och arrangörer med att hålla själva tävlingsområdet i vattnet fritt för tävlingsbåtarna, för säkerhet både för det tävlande och för nyfikna skeppare på fritidsbåtar.

Det blev en tät avslutning i hamninloppet, under det avslutande In-Port Race, där Team Brunel vann före SCA. Lite längre bak slogs Alvimedica och Mapfre om fjärdeplatsen i Ocean Race-tabellen. De båda båtarnas kamp pågick in i det sista, men på slutsträckan var Mapfre något starkare och blev trea. När dessutom Dongfeng klämde sig in framför Alvimedica, det amerikansk-turkiska teamet fjärdeplatsen.

Kunglig glans spreds av kronprinsessan Victoria som fanns med som besättningsmedlem på SCA, som hon är gudmor för.  Kanske var det tack vare denna förstärkning som svenskbåten SCA avslutade Ocean Race med en hedrande andraplats i hamntävlingen.