Camp Nobel: äntligen lagad mat

Efter fyra månader med mjukkonserver för de som varit på campen längst, hägrar nu lagad mat för alla på campen.

Två män i fryscontainer med gröna täckjackor.
Ställföreträdande kokgruppchefen Marcus Lindström och kocken Mathias Eriksson jobbar i en av kokgruppens fryscontainrar. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten
Interiör från matsal inrymd i vitt tält.
Camp Nobels matsal mellan måltider. Kokgruppen kallar den Trängsalen. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten
Mali 01:s köksmästare, kokgruppchef Michael Clark. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten

− Det här är hur bra som helst. Det är toppmodernt och det är faktiskt inte så många restaurangkök i Sverige som har så här bra utrustning. Det säger Michael Clark, kokgruppchef i Mali 01 och den som har det slutliga ansvaret för att alla de som bor på förbandets camp, Camp Nobel, får lagad mat, tre gånger om dagen, varje dag.

Men han och hans kollegor i kokgruppen är inte riktigt där ännu. Köket togs i drift för bara en dag sedan och först i mitten av veckan får alla äta alla sina måltider i matsalen. Till dess är det fortfarande ett mål mjukkonserv om dagen som gäller. Och vägen dit har varit lång. Michael och de andra kockarna kom till Camp Nobel i slutet av december och har varit fullt sysselsatta med att inventera och kontrollera sin utrustning, medan ingenjörssoldaterna i etableringsstyrkan Mali 00 bokstavligen byggt ihop köket, som levererades till Timbuktu i delar.

Just det här köket är ett norskt kök konstruerat för att användas i militära insatser internationellt. Det består av sex containrar som satts ihop och i sin tur byggts ihop med en tältmatsal. Det är byggt för att servera 750 måltider tre gånger om dagen, men, säger Michael Clark, 1 000 måltider går bra när kokgruppen är fullbemannad med åtta kockar.

Senast det var i bruk var i Afghanistan, där det stod på Camp Monitor i Shebergan i ungefär ett år. När svenskarna lämnade den campen togs köket isär, skickades hem och rengjordes i väntan på nästa insats.
− Nu under uppstarten kör vi hälften av styrkan per måltid så att alla får lagad mat några gånger per dag, säger Michael och berättar att intrimningen visserligen går bra, men att det inte är helt enkelt att köra igång ett så avancerat kök relativt lång tid efter utbildningen i Norge.
− Det blir några rookiemisstag ibland, men vi började igår och det går redan mycket bättre, säger han.

Framtiden då? Ja, säger han, först ska kokgruppen få ner fyra kockar från Trängregementet som förstärkning och sedan, om några veckor, ser han fram emot att få lokalanställda som hjälper till med disk, städning och handräckning. Då får också hans ställföreträdare, Marcus Lindström, uppgiften att arbetsleda dem.

I väntan på det blir det långa dagar för kokgruppen, med dagar som börjar 04.30 på morgonen och ibland inte slutar förrän vid nio-tiden på kvällen.
− Det går bra eftersom vi får så mycket stöd och uppskattning, säger kocken Jessica Jansen. Men, tillägger hon, det blir skönt när de blir åtta kockar och dagarna inte blir fullt så långa.