HMS Södermanland dök i Ångermanland

Ubåten HMS Södermanland och ubåtsräddningsfartyget HMS Belos besökte Örnsköldsvik.

Under helgen den 26-28 september besökte ubåten HMS Södermanland och ubåtsräddnings- och dykerifartyget HMS Belos Örnsköldsvik. Helgen kännetecknades av Ångermanlänningarnas intresse och nyfikenhet. Totalt var 2300 personer nere i ubåten och uppskattningsvis 2000 personer ombord på HMS Belos. Kön till ubåten ringlade lång under de allmänna visningarna.

HMS Södermanland dök i Örnsköldsviks hamn. Foto: Försvarsmakten
Stora som små besökte fartygen. Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten

Tålmodigt och intresserat väntade besökarna i  upp till 1,5 timmar för att få gå ombord på en av Sveriges operativa ubåtar. Väl ombord väntade en tur genom ubåten via luckor och stegar. En del tyckte det var trångt och undrade hur det gick att få in så mycket utrustning och personal i ett rör medan andra tyckte det var ombonat.

Stort intresse visades för ubåtsräddnings- och dykerifartyget HMS Belos. Besättningen fick många frågor och berättade om fartygets uppgifter och den verksamhet som hon bedriver. Bland annat om de många internationella samarbeten och övningar fartyget deltar i. Under första halvåret var HMS Belos på en Nato-ledd ubåtsräddningsövning i Polen. Då var Natos räddningsfarkost NSRS stationerad ombord med personal. Variationen och de olika uppgifterna är något som gör yrket speciellt. Ena stunden övar besättningen ubåtsräddning utan för Polens kust med Nato-personal ombord. Nästa stund ska något bärgas från botten med hjälp av dykarna och undervattensfarkoster.

Som tack för Ångermanlänningarnas vänliga bemötande och intresse beslöts att ubåten HMS Södermaland skulle dyka i hamnen efter losskastningen. Under måndag förmiddag dök ubåten inför åskådarnas intresserade ögon från land.

Första ubåtsflottiljens sätt att säga adjö och på återseende.