”Seger i Hemvärnets patrulltävling”

Årligen genomför Hemvärnets stridsskola (HvSS), en patrullfältävlan. Tävlingen kan liknas vid en utbildningskontroll där man under mer pressade förhållanden testar patrullernas färdigheter som soldater.

Foto: Nemo/Försvarsmakten
Trött soldat efter hinderbanan Foto: PH. Magnusson/Försvarsmakten
Prisceremoni efter en väl genomförd tävling Foto: Nemo/Försvarsmakten

I tävlingen ingick olika moment såsom till exempel skjutning, sjukvård, orientering och mycket annat som en hemvärnssoldat skall kunna behärska. Hemvärnssoldater från olika Hemvärnsförband runt om i Sverige, deltog på tävlingen. Sergeant Magnus Grape tillhörande Roslagens Hemvärnsbataljon, berättar om tävlingen och vad som gjorde hans patrull till segrare.


Nyss hemkommen, fortfarande med en god smak av seger i munnen och stela muskler kan jag med glädje och stolthet konstatera att vår patrull från 281:a insatskompaniet, tog hem segern i årets upplaga av Hemvärnet patrulltävling, där vi stolt representerade Roslagens Hemvärnsbataljon. De jobbiga träningspassen i stridsutrustning bland solbadande semesterfirare gav resultat.

Varierande tävlingsmoment

Tävlingen bestod av ett antal moment och avslutande snabbmarsch med jaktstart. Momenten bestod av skytte med automatkarbin (AK4B), punktorientering, handgranatkastning, sjukvård, skjutning med kulspruta, orientering och ett överraskningsmoment som bestod av att flytta vatten i hink med hjälp av snören och teamwork. Vi tog hem segern i överraskningsmomentet och tre andra grenar. Vår placering i de åtta första momenten resulterade i att vi gick ut som ledare i orienteringsmomentet med ett försprång på femton minuter till bakomvarande patrull.

I mörkret och blötan hittade vi raskt de fyra första kontrollerna innan patrullen delades upp i stridpar. Stridsparen delade på de resterande kontrollerna som var utrustade med reflexer vilket gjorde att de blänkte till i pannlampans sken, annars hade de varit väsentligt svårare. Stridsparen kom nästan samtidigt tillbaka till återsamlingsplatsen.

Vid det sista skjutmomentet med automatkarbin, missade vi tyvärr med två skott vilket ledde till två straffrundor på 250 meter innan den avslutande snabbmarschen. Vi gick ut rätt hårt och i den första uppförsbacken slog krampen till för en av oss. Patrullen fick framrycka gåendes i stället för ”med språng” som det var tänkt från början. Samtidigt som vi bekämpade krampen med en mängd vatten och energigel blev vi lite oroliga för att vi skulle bli ifattsprungna av bakomvarande patrull. Krampen släppte till slut och sista halvan av snabbmarschen gick snabbare. Ingen hann i fatt oss och i mål hade vi ytterligare utökat avståndet till bakomvarande patrull med 32 minuter när vi sprang i mål som segrare. Kvällen eller rättare sagt natten avslutades med en välbehövd bastu och utspisning av korv med bröd.

Tävlingen ger bra utbyte mellan förband

Det som ledde till seger är ingen överdriven träning utan den träning vi utfört har bestått av enskild löpning med och utan stridsutrustning samt en träningshelg med skytte och orientering på schemat. Tävlingen är ett utmärkt sätt att mäta och bibehålla sina soldatkunskaper. Dessutom får man träffa andra hemvärnssoldater från andra delar av landet och kan utbyta åsikter och erfarenheter. Man kan med andra ord delta för att umgås och testa sig själv. Utan att för den skull avsluta tävlingen som segrare, jag kan däremot informera om att det känns ganska ”nice” att göra det, vinna alltså!

Deltagare och ledare från 281:a insatskompaniet, ser nu fram emot framtida tävlingar då vi hoppas att fler från de båda Hemvärnsbataljonerna från utbildningsgrupp Södertörn, vill vara med.