Insatsberedda skåningar

Närmare bestämt 1 100 soldater från fyra hemvärnsbataljoner i Skåne infann sig vid sina respektive samlingsplatser för att packa, lasta och ta sig till ett fiktivt objekt i Revinge där drillen startade med instruktörer från regementets heltidsanställda personal.

Positiva soldater!
Svettigt men positivt! Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Chefen ger order
Order via radio Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Beredda
Understödet på plats Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
HV soldat
Fort över järnvägsrälsen Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Letar mål
Citadelletni Landskrona övervakas Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Skadade tas omhand
Skadade tas om hand Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Eslövs musikkår
Eslövs musikkår spelade vid en informationspunkt Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Powerwalk
Powerwalk... Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Civila uttrycker uppskattning
Civila hängde på Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Hemvärnsgruppchef
Positiv gruppchef Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Svettigt värre
Välbehövlig paus Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
God ärtsoppa
Tummen upp för Försvarsmakten Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten

Landskrona var särskilt utsatt för sabotagegrupper, och det dröjde inte länge förrän Dragonbataljonen var på väg med cirka 300 soldater för att ta sig an motståndarna i centrala Landskrona. Det skulle visa sig att de första dagarnas nyvunna kunskaper skulle bli värdefulla.

Under dagen utsattes soldaterna för många problem att lösa, och med viss möda och med mycket improvisation, hade man återtagit sina objekt när merparten av lördagen hade avverkats. Under vägen tränades i princip alla nödvändiga funktioner från ledning, samband, strid och logistik.

Nyfikenheten hos de boende i Landskrona var tydlig, och överlag möttes soldaterna av leenden och positiva hejarop. Informationspunkterna med ärtsoppa och musik var tämligen välbesökta och fick
tummen upp, med tillägget, - Det är skönt att se er här!

Kent Jonasson, ansvarig för Landskronaövningen har ett belåtet leende över ansiktet.
- Detta var en mycket bra och nödvändig träning för soldaterna i främst grupper och plutoner. Soldaterna jag har pratat med, har varit väldigt positiva och målsättningarna är uppfyllda säger Kent. Nästa gång växlar vi upp övningen på en ännu högre ledningsnivå så att vi tränar helheterna från topp till tå, fortsätter han. Men det hade inte varit möjligt att genomföra utan det fantastiskt fina stöd vi har fått av Landskrona kommun, ett stort tack, avslutar Kent Jonasson.