Fördjupning inom sin huvuduppgift ger förberedda styrkor inom Hemvärnet

Just nu övar delar ur 37:e hemvärnsbataljonen i Kosta. Bataljonen har som sin uppgift att tillsammans med andra skydda och bevaka marinbasen. För att kunna lösa den uppgiften övar de vid vissa tillfällen hela bataljonen på plats i och kring skärgården i Blekinge och vid andra tillfällen fördjupar man sig inom sina respektive befattningar. Det här övningstillfället är det fördjupning som gäller.

”Vi finns där när någon behöver vård, antingen det gäller förändrat säkerhetsläge eller vid stöd av samhället i annan svår situation” säger 37:e hemvärnsbataljonens sjukvårdare. Foto: Försvarsmakten
Frida Olsson känner att hon med hund har något att tillföra. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Markus Thuresson och Tomas Bergkvist slipar på sin teknik. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Ida och Kim ser till att bataljonen får mat. Foto: Carolina L nilsson/Försvarsmakten

På plats i Kosta finns sjukvårdare och sjuksköterskor som just för dagen lär sig kommunikation via Rakel, en sambandsutrustning som till exempel alla ”blåljusmyndigheter” använder. En utrustning de har haft verklig nytta av. De har också ökat sin självskyddsförmåga genom att få utbildning i pistolskytte.

 

- Det ger något extra att vara med här, jag som är sjuksköterska även till vardags måste här klara mig med endast en väska med utrustning. Det gör att jag måste tänka utanför boxen för att lösa problem. Men, det har jag med mig tillbaka, även utanför, i den civila världen, om jag skulle ställas inför en akut situation, säger Emily Stark, sjuksköterska.

 

- Vi är beredda på att göra vår uppgift i en skarp situation men även vid insatser till stöd för samhället som vid eftersök, säger Anna Jonasson.

 

Hundförare har också samlats för att skärpa sin kunskap. Den här gången kommer de att utveckla sig i bland annat ”antihundtjänst”. Självklart försöker fienden lura hundekipaget och det kan kanske gå att lura hundföraren men sällan hunden. Frida Olsson har fått ledigt från sitt ordinarie jobb inom matindustrin för att vara med.

- Jag har alltid haft hund och har velat göra något vettigt av min och hundens fritid och detta är perfekt. Om vi ska söka efter en fiende förenklar jag och hunden för gruppen genom att vi förminskar sökarealen, så jag känner verkligen att jag tillför något, säger Frida Olsson som gjort värnplikten på F 17.

 

En pluton ur bevakningskompaniet finputsar på sina färdigheter i att skjuta med kulspruta. De jobbar två och två och turas om att skjuta och ladda. Markus Thuresson, till vardags elektriker och Tomas Bergkvist systemutvecklare uppskattar att komma ut och byta vardagen mot det militära livet.

 

- Det är en bra omväxling från mitt kontorsjobb och att få komma ut, prata ett ”annat” språk. Jag nappade på reklamen för Hemvärnet under Marindagen för två år sedan, så därför är jag här säger Tomas Bergkvist som tidigare gjort värnplikten inom luftvärnet.

 

Alla måste ju äta också och kocken Kim Jingfors och brevbäraren Ida Jonsson är två ur en tätt sammansvetsad grupp som lagar mat. Bataljonerna i Blekinge testar ny utrustning där hela livsmedelskedjan säkerställs. De har bland annat tillgång till kyl- och diskcontainrar vilket underlättar jobbet och dessutom ger bataljonen full rörlighet då de har allt de behöver med sig.

 

- Jag får så mycket på köpet av det här som jag kan ha nytta av i det civila livet, hur en grupp fungerar till exempel. Man har allt att vinna på att vara med här, säger Ida Jonsson som började i Hemvärnet för tio år sedan.

 

Det här är bara ett axplock av alla som valt att göra något annat av sin fritid. De är beredda om säkerhetsläget i Sverige förändras men står också redo för att ge stöd vid andra svåra situationer i samhället. Många av dem har varit med vid eftersök, andra har släckt bränder och det som förenar dem är att de vill kunna hjälpa till.

 

Blir du intresserad av att själv vara med, kontakta Marinbasens rekryteringskoordinator för mer information via marinb-rekrytering@mil.se