I helgen avgörs det

Fem grenar, två dagar och spänning in i det sista. Toppstriden kan snabbt ändras så det gäller att inte att tappa fokus. Försvarsmaktsmästerskapet i Marin femkamp ska avgöras på Berga i Stockholm.

Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Marin femkamp består av fem grenar: hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning. Man tävlar både i lag och individuellt, herr och dam.Alla grenar genomförs dock individuellt.

­­­– För att bli bra på Marin femkamp så bör du både vara stark, teknisk, explosiv och uthållig. Jämnheten i alla grenar gör dig framgångsrik, säger Lars Ekman som är röjdykare på Fjärde sjöstridsflottiljen.

Marin femkamp har sitt ursprung i Italien och första tävlingen arrangerades 1950. Det primära syftet var att träna attack- och röjdykare. Momenten i grenarna var exempel på hur vardagen för dykarna såg ut och mycket är fortfarande aktuellt.

– Försvarsmaktsmästerskapet blir en bra värdemätare inför det nordiska mästerskapet i Danmark vecka 35. I år deltar även tävlande från Finland och Danmark i försvarsmaktsmästerskapet vilket ökar kvaliteten på tävlingen ytterligare. Nästa år går VM i Sydkorea och det är den tävlingen som är det stora målet för mig. Jag skulle inte ha något emot att åter igen stå överst på pallen som världsmästare, säger Lars

Lars vann individuella VM på hemmaplan 2012.  Lagmässigt blev det guld i både herr- och damklassen.Cecilia Sjöholm från AMF1/Södertörnsgruppen knep silver individuellt. Marin femkamp är en spännande tävling som är rolig att följa.

– Det finns många exempel på när hela resultatlistan ändrats efter den sista grenen, säger Lars.

På lördag eftermiddag vet vi vem som kommer att stå överst på pallen i Försvarsmaktsmästerskapet som ni kan följa på Fjärde sjöstridsflottiljens Facebooksida.