Hemvärnssoldater i brandens frontlinje

Tack vare hemvärnssoldater som Rickard Svenneryd och Patrik Moberg från Öster Rekarne hemvärnskompani kan lågorna i den stora skogsbranden hållas i schack.
– Vi känner många som bor i det här området eftersom vi själva bor här och det känns jättebra att hjälpa till, säger Rickard Svenneryd.

Militärregion Mitt samordnar det militära stödet till räddningsinsatsen i Västmanland under skogsbranden.
Militärregion Mitt samordnar det militära stödet till räddningsinsatsen i Västmanland under skogsbranden.
Räddningsledaren talar med chefen och stabschefen för Militärregion Mitt, MRM. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Idag arbetar Rickard och Patrik vid en av de vattenpumpar som pumpar sjövatten genom långa slangar fram till brandområdet. Deras kängor är kladdiga av lera, svetten lackar och den rökiga och torra luften sticker i halsen.

– Vi kollar så att det är rätt tryck i pumpen och så att bränslet inte tar slut. Det är kanske inte det roligaste jobbet, men det måste göras, säger Rickard.

Någon kilometer längre in i den svårtillgängliga och rykande skogen arbetar deras kamrater för högtryck med att hålla avgränsningslinjerna så att elden inte får fäste i nya områden.

– Vi drar mycket slang. Det är varmt och slitsamt och terrängen är jobbig men vi gör det eftersom folks hem är hotade, säger Rickard.

Sammanlagt ligger cirka 60 mil slang i och runt den eldhärjade skogen och om vindens riktning ändras måste alla vara beredda att snabbt flytta de långa och tunga slangarna till nya områden.

– Just nu jobbar mellan 80 och 100 soldater per pass och det är mycket uppskattat. Folk från bygden kommer hit med sockerkaka och säger ”Varsågoda, ni gör ett jättebra jobb” och affärer kommer hit med hela lastbilar med proviant. Så har det varit hela tiden, säger Christer Larsson som leder det militära arbetet på marken.

– Vi är som en enda stor familj, fyller hemvärnskollegan Stefan i.

Under dagen gjorde chefen för Militärregion Mitt, överste Christer Tistam, ett besök för att bilda sig en uppfattning om läget och tala med personalen på plats.

– Det är en svår situation för dem som har drabbats och vi är beredda att ge fortsatt stöd till räddningsledningen. Jag är mycket nöjd och tacksam med den fantastiska insats som personalen här gör, och i synnerhet det jobb som utförs av hemvärnssoldaterna, sa Christer Tistam.