Sommar, sol – och skogsbränder

Från Piteå till Härnösand arbetar hemvärnssoldater med att släcka skogsbränder, både till fots och med helikopterstöd.

Förra året brann det på återvinningscentralen Hagby i Täby, norr om Stockholm. Då assisterade Försvarsmakten med en helikopter av typen Hkp10, som kan vattenbekämpa eldhärdar från luften. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

I förra veckan brann det i Korpilombolo utanför Kiruna och i Pajala, nu kämpar räddningstjänsterna i Härnösand och Södertörn med svårtillgängliga skogsbränder. Tidigt imorse avslutades arbetet i Piteå där första helikopterskvadron varit med och stöttat med resurser.
- Piteå kommun är tacksamma för att vi kan hjälpa till. Vår personal har semester men vi kunde skicka dit en helikopter inom två timmar, säger Kennet Larsson, vakthavande befäl vid Militärregion Nord.

Arbetet som nu genomförs i Härnösand är bemannat av personal från 15.hemvärnsbataljon. Det är tio hemvärnssoldater som är på plats. Kennet Larsson berättar att räddningsarbetet inte är en ordnarie uppgift för personalen, och är därför glad att de kan bistå med hjälp när samhället behöver det.

Varje år inträffar över 3000 bränder i skog och mark, en siffra som brukar öka med vackert väder. Brändernas omfattning varierar, men ofta berörs mer än 2000 hektar – ytmässigt ungefär lika mycket som 3000 fotbollsplaner.
Och där det behövs så får de hjälp av Hemvärnet men också vattenbombning via helikopter.

Eldningsförbud i delar av landet

Just nu är det extremt torrt i många delar av landet och eldningsförbud råder i flera län, bland annat Östergötland, Värmland och Örebro. Exakt vad som gäller angående eldning och grillning där du befinner sig kan du se på MSB:s (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) webbplats Din Säkerhet eller via appen Brandrisk Ute, som känner av var du befinner dig och ger aktuell risk för skogsbrand. Appen laddas ner gratis via App Store eller Google Play.