Mygg prövning för blivande befäl

Slutövning för Förberedande Officerskursen i Halmstad

Nio kvinnor och nio män, alla blivande befäl, testas nu hårt i de Halländska skogarna. De är uttagna för att bli specialistofficerare och nu är det slutövning på den förberedande kursen.

FOK är en positiv utveckling efter GMU, menar Charles Boström som ser fram emot att få jobba som befäl. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
En i patrullen ser något misstänkt i vägslutet… ”Låga ställningar!” Patrullen gör halt och spanar. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Jag trodde det skulle vara mer självständigt men detta är ju en lagsport. Vi bor ihop och jobbar ihop. Visst var det lite duster i början men vi har blivit bra på att lösa problem och ge varandra utrymme, säger Linda Brorsson. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Charles Boström har blivit utsedd till Gruppchef i dag. Nu ger han order till sin grupp inför patrulleringav ett område, under överinseende av instruktören Tobias Lindgren. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Stina Wernklev kommer att växla över till polisutbildning men vill ha ett ben kvar i Försvarsmakten som deltidssoldat eller i Hemvärnet. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

Solen steker över den öppna platsen vid Ebbaredslägret ute på Mästocka skjutfält, där man slagit läger. Inne i skogen är det fortfarande fuktigt efter gårdagens åskregn. Där väntar mängder av mygg, knott, bromsar och allehanda kryp. Eleverna på den förberedande officerskursen, FOK, börjar bli vana och har preparerat sig väl med en mix av myggmedel, solstift och maskeringsfärg.

Charles Boström från Stockholm är för dagen utsedd till gruppchef för FA (”Filip Adam”) det vill säga andra grupp vid första pluton. Han tycker det är stimulerande med utmaningar och att få ta ansvar.
– Det skapas en särskild samhörighet när man jobbar så här nära varandra. Jag är intresserad av ledarskap och gruppdynamik, det var därför jag sökte mig till Försvarsmakten.

Tyglarna släpps efterhand

– Det som jag tycker skiljer mellan GMU och FOK är att under GMU är allt ganska uppstyrt i detalj och det handlar mycket om enskild förmåga medan under FOKen släpper befälen successivt på tyglarna så att det blir mer anpassat och tillämpat. Dessutom blir det ännu mer inriktat på gruppen. Det tycker jag är en positiv utveckling.

För Charles Boström känns det självklart att fortsätta i Försvarsmakten och han ser fram emot att så småningom få jobba som befäl.
– Närmast blir det Specialistofficersutbildningen, SOU, vid logistikskolan i Skövde under tre terminer och sedan ska jag jobba på Ledningsregementet i Enköping, säger Charles.

Polis eller officer – svårt val

Stina Wernklev från Borås trivs också bra men hon ställdes nyligen inför ett svårt val.
– Jag har precis kommit in på polishögskolan och bestämt mig för att inte gå vidare till SOU. Samtidigt tycker jag att det har varit en bra och nyttig utbildning här så jag kan tänka mig att ha kvar ett ben i Försvarsmakten, antingen som deltidssoldat eller i Hemvärnet.
– Jag sökte en utmaning och det fick jag. Jag visste att det skulle bli tufft, det motsvarade förväntningarna ganska väl, konstaterar Stina nöjt.

En som haft liknande tankar som Stina men som ändå bestämt sig för att fortsätta i Försvarsmakten är Linda Brorsson från Kungsbacka:
– Jo, jag hade tänkt bli polis men först ville jag utveckla mig och prova på livet i Försvarsmakten. Nu kan man säga att jag har fastnat.
– Bäst under utbildningen har dels varit ”Aldrig ge upp”, det avslutande övningsskedet i GMUn, och dels när vi nu under FOKen fick vara med på Karlbergskadetternas övning ”Syntesen”. Då var det ett riktigt scenario och vi var ”trupp” åt kadetterna. Vi fick åka pansarterrängbil, flyga helikopter och prova både det ena och det andra. Det var tufft och kändes ganska ”skarpt” men var också jättekul, säger Linda, med ett stort leende.

Fyller glappet

Övningsledaren Jens Lundgren, löjtnant och plutonchef, berättar om upplägget för FOKen och specifikt för slutövningen.
– Man kan säga att FOKen ska fylla glappet mellan den formella soldatutbildningen och den kommande befälsutbildningen. I denna slutövning turas eleverna om att ha rollen som gruppchef. Samtidigt går övningen mycket ut på att upprätthålla och behålla sitt stridsvärde.