Guld i årets swimruntävling Amfibiemannen

Lars Ekman från Röjdykardivisionen, Fjärde sjöstridsflottiljen tog igår, en imponerande seger tillsammans med sin bror när de avverkade de 2,2 mils löpning och 5,4 kilometers simning i Norrtäljes vackra skärgård på 3 timmar och 22 minuter.

Äntligen målgång. Foto: Försvarsmakten/Peter Brehmer
Vid de längre löpsträckorna är det skönt att ta av överdelen på våtdräkten. Foto: Stina Ekman
Segerintervju. Foto: Stina Ekman

Amfibiemannen är en swimruntävling som arrangerades för tredje gången. Swimrun innebär att man tävlar i par om två och springer och simmar mellan öar. Swimrun är en växande sport och den största tävlingen som är Ö till ö räknas som ett av världens tuffaste endagarsrace. Lars har även meriter från det loppet med en andra plats.

Gårdagens förutsättningar kunde varit bättre för de tävlande men inte för publiken. Strålande sol med en temperatur runt 30 grader och runt 20 grader i vattnet gjorde tävlingen extra tuff för de 224 startande lagen. Lägg då även till att man måste bära våtdräkt under hela tävlingen.

– Vi är väldigt nöjda med att ha klivit upp överst på pallen i år. Loppet kändes bra och vi känner oss trygga i att vi, precis som förra året, kommer starkt på andra halvan av loppet. Vi tycker vi klarade värmen bra vilket var en förutsättning med tanke på vädret, men nästa år är det väl dags att ta ytterligare ett steg och ta banrekordet. Kul att formen var god då det nästa helg är dags för Öloppet i Göteborg och min sommar avslutas med det stora målet för säsongen, Nordiska Mästerskapen i Marin5Kamp, säger Lars Ekman.