Besked direkt från källan!

Den 6 juni kommer att bli en perfekt dag för den som är intresserad av ett jobb i Försvarsmakten. Då samlas nämligen förbanden i norra Sverige på Gumboda hed för att fira Sveriges nationaldag tillsammans med Robertsfors kommun. Det innebär att den som är intresserad av ett jobb i Försvarsmakten själv kan möta personal från SkyddC i Umeå, F 21 och Helikopterskvadronen i Luleå samt I 19 och A 9 från Boden. Ett perfekt tillfälle att fråga fast anställda yrkessoldater om hur det är att jobba i försvaret.

Nationaldagen på Gumboda hed 2014 kommer att bli något utöver det vanliga. En unik händelse som innebär 250 år av militära övningar på denna plats. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Under dagen kan den intresserade fråga soldaterna direkt om hur det är att engagera sig för Sverige i Försvarsmakten. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
En rote JAS 39 Gripen. Foto: Mats Carlsson/Forsvarsmakten
Rekognoseringssoldater ur Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå. De är fast anställda yrkessoldater. Fråga dem om hur det är att jobba i Försvarsmakten! Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Det kommer att visas avancerad försvarsmateriel. Här ses ett stridsfordon 90 som bland annat har tjänstgjort i Afghanistan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

– För att göra dagen och högtiden så festlig som det bara går så bjuds allmänheten in för att få möta personal och förband från inte bara förbanden i norra Sverige, säger chefen för I 19:s utbildningsgrupp i Umeå, överstelöjtnant Jan Flodin. De flesta soldaterna på plats kommer att vara hemvärnssoldater från Västerbottensbataljonen, ett av Sveriges största hemvärnsförband. Tillsammans kommer vi att visa utbildning, utrustning, stridsfordon och mycket, mycket mer.

Västerbottens landshövding på plats

Ung som gammal välkomnas alltså till ett unikt men traditionellt arrangemang som kommer att genomföras på anrika Gumboda hed. Glädjen inför vårt lyckligt lottade land som undgått krig och elände kommer säkerligen att delas tillsammans med nya och gamla medborgare i Robertsfors kommun. Till det kommer alla andra besökare från när och fjärran. Som kronan på verket talar landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson. Hon kommer också att närvara på heden under dagen.

 Med denna dag manifesteras de 249 år som Westerbottens regemente övade på denna plats. Samtidigt och genom att symboliskt genomföra ett 250:e övningsår där Västerbottens Hemvärnsbataljon övar på heden så kommer nationaldagens besökare också att möta historien och framtiden. Detta genom att intresserade bjuds in att möta militär personal från norra Sverige och få en möjlighet att se vad ett jobb i Försvarsmakten innebär.

En perfekt dag

Kort sagt kan den 6 juni på Gumboda hed sägas vara en möjlighet till en helt perfekt familjedag där det kommer att finnas möjligheter att fira Sverige och möta förvaret i historien, nutiden och för den intresserade, även i framtiden.

Läs mer om högtidsfirandet på Gumboda hed

Karta