"Förmodligen världsrekord i antalet utexaminerade elever"

Att ta examen är stort. Man har äntligen nått det mål man jobbat för och siktat mot. I måndags nådde 132 elever sitt mål att klara av GMU, grundläggande militär utbildning. De kan nu se fram emot att fördjupa sig i sina befattningstjänster inom Försvarsmakten.

Anhöriga och vänner fick ta del av vad eleverna har gjort under sin utbildningstid. Här visar Nicklas Stoors upp en AK5:a. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Några besökare passade på att utmana varandra i fys-tester motsvarande de som görs vid antagning till GMU. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Matilda Johansson med sin pappa på besök vid GMU-avslutningen. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
"När jag gjode lumpen hade vi minsann inte så sköna ryggsäckar som dessa!" Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Här gäller det att inte låta bollen nudda marken. En av de båda på bilden tyckte att övningen var jobbig. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Familjen samlad för att fira examensdagen. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Johan Sjöberg från Stockholm och för dagen kamouflerad, är mycket glad över att direkt efter gymnasiet få möjligheten till ett bra jobb med goda karriärsmöjligheter. "Vi i plutonen har blivit nästan som syskon under den här tiden" Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Sjöstridsskolans chef Per-Ola Johansson hälsade elever, anhöriga och kollegor välkomna till GMU-avslutningen i Kungliga Amiralitetskyrkan i Karlskrona.

- Av de 133 elever som började i januari har endast en avbrutit sin utbildning och det måste ses som ett världsrekord. Nu väntar förbanden på er och ni är mer än välkomna!

Max Ed har valt att fortsätta inom Försvarsmakten och siktar på en karriär som med officer.Examensdagen började med en högtidlig ceremoni i den fullsatta kyrkan då premier delades ut till bästa elev samt bästa kamrat. Max Ed, 29 år, var en av tre som fick utmärkelsen bästa elev. Han hör till de äldre eleverna och har sedan tidigare en examen från Chalmers som civil sjökapten, men har valt att utbilda sig till officer i Försvarsmakten.

- På lördag mönstrar jag på HMS Gladan för ett antal veckor till havs. Det ska bli  gott att få komma ut på sjön nu, säger Max som är mycket nöjd med utbildningen så här långt.

Klämma, testa och känna

Efter den formella ceremonin var det så elevernas tur att visa sina nära och kära vad de gjort under de senaste månadernas utbildning. Niklas Andersson och Nicklas Stoors förevisade hur ett automatvapen fungerar och lät besökarna hålla och känna. De konstaterade att förutom att de delvis lärt känna nya sidor av sig själva så har de också fått värdefulla kunskaper i bland annat ledarskap och sjukvård.

- Det har varit väldigt positivt. Vi har lärt känna instruktörerna väl, något som jag väl inte trodde innan, och jag har känt mig värdefull i gruppen under utbildningen, säger Niklas Andersson.

Lite längre bort kunde besökarna prova hur det känns att bära en personlig utrustning och även se vad som finns i den.

- När jag gjorde lumpen hade vi inte så här sköna ryggsäckar, konstaterar Matilda Johanssons pappa Pelle. Han är inte speciellt förvånad över att hans dotter valt Försvarsmakten som arbetsgivare. Hon har rätt inställning så det här kommer nog passa henne.

Matilda själv trodde nog inte från början att hon skulle bli kvar inom Försvarsmakten. Alternativet var att jobba kvar på IKEA i Göteborg.

- Det känns lite konstigt att det tar slut nu. Man har ju varit så inne i detta under en lång period. Men det ska verkligen bli spännande att gå vidare med utbildning till en befattning som ubåtsjaktmatros på ett ytfartyg. Nu blir det avslutningsmiddag med plutonen och i helgen ska jag och en kompis flytta in en lägenhet på stan, säger Matilda Johansson.