”Det känns klockrent att vara här”

Efter en nio veckor lång gruppbefälsutbildning, har nu cirka 40 gruppchefer tagit examen på Amfibieregementet. Utbildningen har varit både teoretisk och praktisk och har omfattat allt ifrån utbildning i fysisk träning till övningar i praktiskt ledarskap.

Niklas Gustafsson, Valdemar Widerberg & John Sjöström Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Eleverna tillsammans med instruktörerna. För några veckor sedan tog eleverna i Göteborg sin examen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Förbandschefen, överste Peder Ohlsson delar ut diplom och önskar eleverna lycka till Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Syftet med utbildningen har varit att ge killarna och tjejerna en bra grund att stå på när de själva ska inta rollerna som gruppchefer. Stort fokus har därför varit på ledarskapsutbildning, där eleverna till exempel har fått planera en lektioner eller en övningar för att sedan praktiskt hålla dem för sina kurskamrater. Huvuddelen av killarna och tjejerna, har tjänstgjort en eller flera år på förbandets olika enheter, gruppbefälsutbildningen var ett led i deras karriärsutveckling.

Några som var mycket nöjda med utbildningen var, Niklas Gustafsson, Valdermar Widerberg och John Sjöström, alla tjänstgörande på andra amfibiebataljonen.

– Utbildningen har varit extremt bra, både innehållsmässigt och inte minst har instruktörerna varit väldigt kunniga. Jag gjorde min grundläggande militära utbildning (GMU), år 2012. För mig var det självklart att fortsätta och det känns klockrent att vara här, sa Niklas

Alla tre var mest nöjda med den ledarskapsutbildning de hade fått under kursen. Framförallt var de nöjda med att få teorin bakom ledarskapet men också att de under kursen fick praktisera teorierna.

– Jag har lärt mig en hel del och det har verkligen varit en intressant kurs. Precis som för mina kollegor så är det ledarskapsutbildningen som har påverkat mig mest. Jag är övertygad om att vi alla kommer att ha stor nytta av den, sa Valdemar.

Gruppcheferna var nu både förväntansfulla och taggade att börja praktisera sina nya lärdomar, inte minst inom ledarskapet. En stor bonus med kursen var att elevernas kontaktnät hade ökat då killarna och tjejerna representerades från bataljonens alla kompanier.