Hårdträning på skjutfältet

Längre krigsförbandsövningar ger bättre soldater

Dagens hemvärnsförband liknar alltmer de gamla reguljära värnpliktsförbanden. De kallades till repetitionstjänstgöring under förhållanden som liknade en mobilisering. Hemvärnets nuvarande uppgifter kräver att utbildningen hålls på en hög nivå. Fyra dagar långa krigsförbandsövningar för soldaterna, ett par dagar längre för befälen, ger bättre kvalitet.

Grupp- och plutonsbefälen tränas i truppföring.
Grupp- och plutonsbefälen tränas i truppföring. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Rikshemvärnschefen besöker kokgruppen.
Rikshemvärnschefen besöker kokgruppen. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Två soldater med granatgevär.
Redo med granatgeväret. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Två soldater i stridsställning, den ene med kulspruta.
Skjutning med kulspruta. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Fordonsförarna måste kunna förankra lasten. Torbjörn Järnberg kollar att allt sitter fast.
Fordonsförarna måste kunna förankra lasten. Torbjörn Järnberg kollar att allt sitter fast. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Två soldater med granatgevär m/48 g.
Granatgevär m/48 ger Hemvärnet stor eldkraft. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Kontroll av kulsprutan. Tre soldater böjda över öppen kulspruta.
Kontroll av kulsprutan. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.
Granatgevärsomgång i stridsställning.
Granatgevärsomgång i stridsställning. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten.

Under krigsförbandsövningar samlas truppen bataljonsvis. I år bedrevs befattningsutbildning. Då ska alla i bataljonen utbildas i sin speciella tjänst. I en bataljon ingår omkring 500 soldater, alla har sin specialitet. Alla ska ju inte i första hand skjuta. De ska dessutom ledas av befäl, de ska transporteras med fordon och få mat regelbundet. Det finns fordonsförare, motorcykelordonnanser, signalister, sjukvårdspersonal och mera till. Alla måste kunna sitt jobb, annars fungerar inte helheten.

På Villingsbergs skjutfält

Det är mycket fordonsrörelser och skjutning med skarp ammunition så övningsverksamhet i större ram kräver tillgång till skjutfält. Då är terrängen avlyst för allmänheten så ingen skadas eller störs. Sannaheds hemvärnsbataljon från Örebro län finns i Villingsberg denna vecka i mitten av mars, när våren flera gånger tagit sats men fått dra sig tillbaka. Det är fortfarande snöfläckar här och var, och det blåser ibland bistert i den delvis höglänta terrängen.

Soldaterna ingår i grupper om åtta soldater under en gruppchef. Fyra grupper leds av en plutonchef. Plutonen måste vara väl sammansvetsad för att fungera i strid. Befälen måste anpassa förflyttning och förmåga att kunna skjuta åt rätt håll i rätt ögonblick. Grupperna måste kunna understödja varandra med eldgivning.

Träning för befälen

Detta kräver träning och att befälen kan sin sak. De leder truppen med tecken och kommandon och måste vara beredda att växla tempo. Om man går fram i terrängen och plötsligt blir beskjuten gäller det för befälen att snabbt fatta nya beslut.

En av övningstäterna ute i terrängen under lördagen leds av major Johan Nyman från Örebro-Värmlandsgruppen.

- Vi övade plutoncheferna en dag för sig och gruppcheferna en dag för sig under förstegsutbildningen, berättar Johan. Nu väver vi i ihop det med lös ammunition i en tillämpningsuppgift. De får träna åtgärder vid sammanstöt under framryckning plus att försvara tagen terräng och ge rätt kommandon.

Många instruktörer

Det finns en kader av välutbildade befäl i Hemvärnet. De brukar lånas in för att tjänstgöra som instruktörer, i detta fall från grannbataljonen i Värmland. Andra instruktörer kommer från K 3, Livregementets husarer i Karlsborg. Överstelöjtnant Bengt Fransson, Örebro-Värmlandsgruppens chef, är nöjd med veckan som gått.

- Det har varit en bred palett med småövningar i funktion upp till pluton, sammanfattar han. Alla har fått sin del av hårdträning i det de ska göra. Instruktörerna har varit väldigt skickliga, tillsammans har vi skapat en riktigt bra övning som fått bra omdömen från förbanden och de som har följt oss.

- Nu laddar vi om för att ta emot Värmlands hemvärnsbataljon om två veckor och hoppas att de blir lika nöjda med det vi har att erbjuda.