Avskydde värnplikten- idag är han officer

Gabriel tyckte att det skulle vara slöseri med tid att göra värnplikt. Trots protester behövde han ändå genomföra sin elva månader långa tjänstgöring. Idag är han tacksam för det, för värnplikten visade sig vara första steget på en variationsrik karriär.

Via värnplikt, jobb och utbildningar har Gabriel från Fritsla i Västergötland kommit till Livgardet i Kungsängen. Men karriärresan är inte slut, Gabriel har ytterligare mål i sikte. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

 –Just att jag har gått från att hata värnplikten som jag faktiskt gjorde, till att jag trivs inom försvaret – det är det som är det häftiga. Och det är den upplevelsen jag vill förmedla till dem som gör GMU, säger Gabriel.

Efter värnplikten 2007 valde han att arbeta civilt som fordonstekniker i några år. Under den tiden började en längtan att återigen verka inom Försvarsmakten att växa. Motivet till att börja en militär karriär är enkelt enligt Gabriel. Det handlar om att göra en insats för dem som inte har en lika bra tillvaro som han har.

– Värnplikten gav mig tron att jag kunde ge något tillbaka till dem som inte har haft turen att växa upp med samma goda förutsättningar som jag. Det finns saker vi tar för givet, som fred och att få gå i skolan, men det är inte självklart för alla i världen. Jag kan inte lösa alla världens problem, men kan jag göra livet bättre för några så har jag valt rätt.

2010 kom han tillbaka till Försvarsmakten och till sitt nya förband Livgardet. Sedan dess har han hunnit med att arbeta som beriden högvakt, instruktör på både grundläggande militär utbildning (GMU) och fortsatt soldatutbildning (FSU). Idag arbetar Gabriel med personalhantering på 13:e säkerhetsbataljonen. Han har funnit att några av arbetsuppgifterna har varit motiga men han säger också att det har varit nyttigt, för det har varit en mental träning som har lett honom vidare i karriären.

Nya utmaningar i karriären

Förutom flertalet olika karriärsteg har Gabriel även lagt tid på studier sedan han kom tillbaka till Försvarsmakten. 2011 blev han klar specialistofficer och han har också tagit tjänstledigt i sex månader för att studera filosofi på universitet.

– Filosofi handlar om kritiskt tänkande och att utvärdera den information jag får till mig. Jag läste för att bli bättre på officersyrket för när jag tar ett beslut vill jag att det ska bli bra och utan felaktiga slutsatser. Filosofin ger mig de verktygen.

Trots att Gabriel trivs bra på Livgardet är han sugen på nya steg i karriären. Han letar efter en ny fysisk utmaning och vill också tjänstgöra internationellt.  Norra Sverige lockar men vad han kommer att arbeta med härnäst är ännu inte klart.

– Det finns så mycket att välja på inom försvaret. Jag tänker att ju mer begränsade mål jag har, desto fler möjligheter missar jag. Har jag ett öppet sinne så ser jag nya saker.