Soldaterna som bytte bana

Trots sina relativt korta karriärer inom Försvarsmakten har soldaterna Linus Krantz och Henrik Nilsson hunnit arbeta inom olika försvarsgrenar. Henrik bestämde sig för att byta flygvapnet mot armén och nyligen började han sin anställning på sitt nya förband Livgardet.

Soldaterna Linus Krantz och Henrik Nilsson arbetar på Livgardet. Under hösten går de hundförarutbildning vilket är ett steg för dem att komma vidare i sina militära karriärer. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Linus Krantz (t.v) och de andra eleverna på hundförarutbildningen är på väg för att hämta sina hundar. Snart ska de göra en övning i lydnad. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Henrik Nilsson tränar tillsammans med sin hund Gerda. Efter utbildningen är tanken att de ska fortsätta slå följe i arbetet på 13:e säkerhetsbataljonen. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

Henrik Nilsson ville arbeta som hundförare vilket han redan är utbildad till. Men på sitt förra regemente var det tillfällig brist på hundar. När han fick erbjudande att börja arbeta på 13:e säkerhetsbataljonen på Livgardet tvekade han inte.

– Förra gången jag utbildades var det för att arbeta med spårhundar. Nu går jag hundförarutbildning igen för att kunna arbeta med en sökhund, för sökhunden har andra kunskaper än en spårhund.

För Linus handlade valet att lämna marinen för att börja arbeta på Livgardet delvis om att komma närmare sin hemort Söderhamn. Men största drivkraften var att bli militärpolis. Sedan januari 2013 tillhör han 15:e militärpoliskompaniet.

– Just nu utbildas jag till hundförare och sedan ska jag utbildas till militärpolis. Något jag är klar med om ungefär ett och ett halvt år, säger Linus Krantz.

Både Linus och Henrik tror att det är nyttigt att byta arbetsmiljö emellanåt. Men de tror också att det är bra att stanna kvar på en tjänst en längre tid för att kunna lära sig yrket ordentligt och bli trygg i rollen.

– Det är ju dessutom X antal kronor som läggs på oss när vi utbildas så det är ju klart att man inte vill att vi byter tjänst så fort vi är färdiga med utbildningen, säger Henrik Nilsson.

 

Skillnad mellan GMU och värnplikt

De två soldaterna är jämnåriga men har ändå tagit två olika vägar till sina tjänster. Henrik tillhör den sista kullen som gjorde värnplikt, medan Linus är en av de första som genomförde grundläggande militär utbildning (GMU).

– Sök GMU för sjutton, man har inget att förlora! Det värsta som kan hända är att du får reda på vad du inte vill jobba med, säger Henrik.

Enligt Henrik och Linus är det en skillnad i hur soldater bemöts nu när det är yrkesförsvar jämfört hur det var när det var värnplikt.

– Idag är vi kollegor. Vi är inte längre några värnpliktiga som bara ska bytas ut mot några nya, säger Henrik.

 Under hösten kommer Linus och Henrik att ägna sig åt hundförarutbildningen. De har båda satt upp delmål med sina militära karriärer och för Henrik Nilsson handlar det just nu om att bli en duktig hundförare.

– Nu handlar det om att bli klar hundförare. Men var det kommer sluta, ja det får tiden utvisa, säger Linus Krantz.